De man met het koolsoepdieet

door
Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op
2/13/2021
De man met het koolsoepdieet

Het was 26 januari 2021. Een nieuwe patiënt meldt zich aan en 1 van mijn standaardvragen dan is: ‘heb je al ooit iets aangepast aan je voeding of een echt dieet gedaan?’

De man in kwestie wist mij te zeggen dat hij op 4 januari was gestart met een week een koolsoepdieet en dan overgestapt was naar 3x/dag een shake van 200 kcal en ‘s middags mocht hij een salade eten met wat kippewit. Dit deed hij ondertussen al een tweetal weken.

Ok. Eén van de volgende vragen die ik dan stel: ‘met hoeveel personen zijn jullie thuis, wie kookt er de maaltijden?’ De man: ‘meestal kookt mijn vrouw en we hebben 2 dochters. Eentje van 12 jaar en eentje van 14 jaar.’


Hoe het volledige intakegesprek verder gaat, schrijf ik hier niet uit, maar wat ik wel belangrijk vond om aan de man in kwestie mee te geven, was dat om 20u in de zetel je laatste ‘maaltijd’ van de dag opdrinken en om 18u niet mee eten met het gezin aan tafel niet enkel niet ok is voor je eigen gezondheid, maar ook niet ok is als voorbeeld voor jouw dochters. Na voldoende uitleg over mijn werkwijze, waarbij ik ook rekening houdt met de gezins- en werksituatie, kwam het besef al snel bij de man dat shakes en soepdiëten niet de oplossing waren voor zijn probleem. De man eet ook graag eens wat M&M’s en drinkt al graag eens een glaasje wijn.

De voorbije 3 weken had hij ook geen druppel wijn aangeraakt en niet 1 M&M meer gegeten. Toch goed (?!) zul je denken?

Nu, dat lijkt inderdaad ‘perfect’, maar zo is de kans ook enorm groot dat wanneer de man na x aantal weken geen soep meer binnen krijgt en de shakes z’n oren uit komen, deze zaken de eerste zullen zijn die hij dan en masse zal eten en drinken. Beter dus 2x/week een handje M&M’s en in het weekend eens een glas wijn en dit z’n hele leven lang, niet?


We besluiten uiteindelijk dat we gaan inzetten op een gezond voedingspatroon dat ook voor zijn dochters een goed voorbeeld zal zijn, dat alle maaltijden voor het hele gezin aan te raden zijn en dat hij gerust terug eens wat M&M’s mag eten... gewoon niet iedere dag misschien?

Leen Seminck - Strak Plan