Geef mij maar een gezonde mocktail?!

door
Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op
4/19/2021
Geef mij maar een gezonde mocktail?!

Mocktails... wie vond het uit?

Geef mij maar een gezonde mocktail?! 

Mocktails… wie vond het uit? Als voedings- en dieetdeskundige kan ik alle alternatieven om het gebruik van alcohol te beperken enkel aanmoedigen, maar het concept mocktails heeft toch even wat verduidelijking nodig lijkt me.

Even enkele misverstanden over alcohol opklaren misschien? ‘Geef mij maar ne klaren!’.

Er wordt wel eens gezegd dat je van alcohol makkelijk gewicht bijkomt. Nu, alcohol levert 7 kcal/g op. Als je dit vergelijkt met koolhydraten en eiwitten die 4 kcal/g opleveren en 9 kcal/g vet, dan merk je al dat alcohol op vlak van energetische aanbreng wel kan meetellen. Spijtige zaak van de aanbreng is dan dat alcohol op zich geen verdere aanbreng van vitaminen, mineralen of andere essentiële voedingsstoffen zal aanbrengen.

We noemen het wel eens ‘een lege energiebron’. 

Een 2de aspect van alcohol is misschien even de verwerking ervan door je lichaam. Los van het feit dat wanneer je een glaasje op hebt je misschien sneller naar vettigere voedingsmiddelen grijpt, gaat je lichaam de verwerking van alcohol als prioritair zien in je lichaam. Denk maar aan de kuisploeg die langskomt en moet kiezen tussen het opruimen van een grote olievlek of het opkuisen van dat omvergevallen flesje vergif. Het flesje vergif krijgt de voorkeur, maar die olievlek trekt wel verder in jouw mooie parket! Wanneer je dus alcohol drinkt in combinatie met wat (vettige) hapjes, zal je lichaam eerst de alcohol verwerken en dan pas de vetten afbreken enzovoort. 

Niet-alcoholische dranken zijn dus zeker een mooi alternatief als je tijdens een avondje uit, of gezien de huidige omstandigheden, gewoon een gezellig avondje thuis wil organiseren. Nu, mocktails zijn vaak samengesteld op basis van vruchtensappen met nog eens toevoeging van suikersiropen en/of grenadines. Op zich heb je de portie alcohol dan wel vervangen door iets niet-alcoholisch, maar wel suikerrijk.

Dat kan beter dachten we bij Strak Plan! In mijn kookboeken maak ik gebak op basis van Zùsto, een suikervervanger. Wat als je daar nu eens cocktails mee zou maken?

Ik nam contact op met The Music Club, cocktailbar in de kerkstraat 11 te Aalst. Domi ging aan de slag met Zùsto om zijn suikersiroop te maken en we ontwikkelden de Strak Plan- patong!

Een mocktail op basis van Zùsto, citroensap, munt, homemade gingerbeer en Sprite zero. 

Santé! Leen- Strak Plan