Het fodmapdieet

door
Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op
5/10/2022
Het fodmapdieet

Maak komaf met jouw darmproblemen!

Het fodmapdieet

Maak komaf met jouw darmproblemen

We testen, aan de hand van het weglaten en terug introduceren van deze FODMAP’s, wat jouw trigger(s) zijn. Het FODMaP-dieet is dus een testdieet.

Misverstanden

Zoals reeds gezegd, is het FODMaP-dieet een testdieet. Daarom is het belangrijk dit onder begeleiding te doen. Al meermaals zag ik in de praktijk dat mensen op eigen houtje voedingsmiddelen uit hun voeding hadden geschrapt, zo verbetering in hun darmen merkten en op basis daarvan deze voedingsmiddelen maar voor altijd uit hun voeding weg lieten. Echter, dit zal er voor zorgen dat er na verloop van tijd ook tekorten ontstaan van bepaalde vitaminen en mineralen. Het is dus belangrijk dit goed op te volgen.

Hoe gaan we tewerk?

We starten met  het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen totdat de klachten (deels) verdwijnen. Hierna wordt er gedurende een 7 à 8-tal weken steeds 1 van de FODMaP’s terug in de dagelijkse voeding opgenomen. Zo kunnen we bekijken op welk soort koolhydraten jouw lichaam precies reageert. de herintroductie duurt in weken langer dan het aantal FODMAP’s omdat in sommige FODMaP-groepen meerdere tests nodig zijn.

Eerste consultatie

Tijdens deze eerste consultatie bekijk ik hoe je voedingspatroon er momenteel uitziet, ga ik na welke klachten je voornamelijk hebt, leg ik uit wat FODMaP’s nu eigenlijk zijn en hoe het dieet zal verlopen. Je krijgt alvast een basis boodschappenlijstje mee, een voorbeeld weekmenu en tips om alle FODMaP’s gedurende een tijdje uit je voeding te schrappen.

Tweede opvolgconsultatie

Tijdens de 2de consultatie bekijken we hoe de eliminatiefase verloopt. Ben je al klachtenvrij? Dan starten we alvast met de introductiefase. Ben je nog niet helemaal klachtenvrij dan gaan we nog even verder met de eliminatiefase

Derde opvolgconsultatie

Tijdens deze consultatie overloop ik de herintroductiefase en bespreek ik alle FODMaP’s nog even apart. Zo zijn we er zeker van dat je iedere FODMaP apart goed kan testen. Iedere week zullen we een nieuwe FODMaP introduceren, kijken naar eventuele klachten en zo doen we verder tot alle FODMaP’s overlopen zijn. Deze fase duurt zo’n 7 à 8 weken daar er zo’n 7 à 8 FODMaP’s te testen zijn.

Vierde opvolgconsultatie

Deze consultatie is om na te gaan of er al testvoedingsmiddelen zijn geweest waarop je sterk reageerde of helemaal niet. We bekijken samen welke groep van de FODMaP’s we verder testen.

Vijfde opvolgconsultatie

Deze consultatie is een vervolg op vorige consultatie en hierbij bekijken we ook welke groep van de FODMaP’s jouw triggers blijken te zijn. Deze informatie hebben we door jouw klachtendagboekje te bekijken van de herintroductiefase. Na deze sessie weet je welke voedingsmiddelen je terug kan eten zonder klachten te ontwikkelen en welke voedingsmiddelen je beter uit je voeding laat. Op deze manier kun je terug zonder stress of angst voor buikpijn en andere klachten door het leven!

Boek jouw consultatie makkelijk in op een tijdstip dat jou past via www.strak-plan.be/afspraak-maken


Door Leen Seminck - Strak Plan diëtiste