Het Strak Plan- label in Het Nieuwsblad

door
Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op
1/25/2021
Het Strak Plan- label in Het Nieuwsblad

Diëtiste Leen (27) wil horecazaken gezonde voeding laten serveren en reikt daarvoor het Strak Plan-label uit.

AALST - In Aalst hebben al drie horecazaken een Strak Plan-label op zak.

Dat wil zeggen dat er gezonde, door Leen Seminck (27) goedgekeurde gerechten te verkrijgen zijn. De jonge diëtiste is de initiatiefnemer van het project. Zij keurt het volledige menu en vinkt aan wat past in een evenwichtige levensstijl. “Ik hoop dat er nog meer horecazaken volgen”, zegt Leen. Koffie- en broodjesbar Romy aan de Brusselse Steenweg, Meneer Max aan de Ninovesteenweg en Leaf op de Grote Markt kregen onlangs een nieuw label. Het heet Strak Plan en komt van Leen Seminck uit Aalst, zaakvoerder van de gelijknamige zaak.

Het opvallende ‘diploma’ geeft aan dat er in de zaak verschillende gezonde gerechten gemaakt worden die je zonder schuldgevoel kan opeten. “Meer en meer krijg ik de vraag van patiënten waar ze op restaurant kunnen gaan of waar de afhaalmaaltijden nu echt gezond zijn”, zegt diëtiste Leen. “Of ze vragen of die biefstuk oké is, welk broodje ze kunnen kiezen zonder zich twee dagen schuldig te voelen.”


Op beide oren slapen


“De horeca steunen, allemaal goed en wel, maar dat lukt toch niet als je gezond wil eten?”, zo krijgt Leen wel eens te horen van cliënten. “Dan weerleg ik dat voortaan direct met het Strak Plan-label, zo kunnen ze op beide oren slapen”, aldus de diëtiste. “Ik geef ook suggesties aan de zaken zelf om bepaalde gerechten iets gezonder te maken, zodat die ook het label kunnen krijgen, bijvoorbeeld door volkoren rijst te serveren in plaats van de witte variant.” Bij Romy, de zaak die als eerste het label kreeg, krijgen onder de meer de broodjes kippenfilet en gerookte zalm groen licht, met als suggestie van Leen om een premium spelt pistolet met granen en zaden te vragen. “Wij hebben sommige gerechten lichtjes aangepast, zodat wie de Strak Plan- goedgekeurde versie vraagt bijvoorbeeld minder saus krijgt. Wie dat niet wil, krijgt de gewoonlijke hoeveelheid.”

Wie alle goedgekeurde gerechten van horecazaken met een label wil zien, kan surfen naar www.strak-plan.be

Door Leen De Smedt - Het Nieuwsblad