Wei-eiwitten bij sporters

door
Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op
4/13/2021
Wei-eiwitten bij sporters

Whey… isolaat, concentraat of hydrolysaat?

In de (top)sport wordt er wel eens gebruik gemaakt van een eiwitsupplement onder de vorm van whey.

Even starten met het verschil tussen wei-eiwitten en caseïne-eiwitten misschien. Wei-eiwitten zullen sneller opgenomen worden dan caseïne-eiwitten. Vandaar dat direct na de sportprestatie een wei-eiwit een betere vorm is om te herstellen dan caseïne.

Ga je voor een wei-eiwit, dan moet je nog steeds de keuze maken tussen 3 vormen: concentraat, isolaat of hydrolysaat. 

Concentraat: eiwitpercentage tot 80 procent. Overige is vooral koolhydraten, vetten en vezels. Naar smaak toe is de algemene bevinding ook dat concentraat net dat tikkeltje beter smaakt nog dan isolaat+ dat het beter oplost. 

Isolaat: extra gezuiverde concentraat.  Het poeder bevat meer eiwit dan concentraat en bestaat voor meer dan 85 procent uit eiwit. Een ander voordeel hiervan is ook nog  dat isolaat hierdoor minder koolhydraten (waaronder lactose), vetten en vezels bevat. Isolaat is ook net ietsje duurder door deze bewerking dan concentraat. Let dus goed op bij het kopen van wei! Een goedkoop product zal vaak concentraat zijn ipv isolaat.

Hydrolysaat: deze vorm is extra bewerkt door hier enzymen aan toe te voegen. Deze zullen er voor zorgen dat de wei nog sneller opgenomen kan worden. Daarom is dit bijvoorbeeld een goede vorm als je extra gevoelig bent voor maag-/darmklachten. Heb je hier echter geen last van, dan hoeft deze vorm zeker niet. Wat ook wel nog een verschil is met de 2 bovengenoemde vormen, is het feit dat hydrolysaat dus eigenlijk al wat ‘voorverteerd’ is en ook de textuur anders is. Hydrolysaat komt meer in de puur van een ‘clear drink’. Heb jij dus niet zo graag de shake/melkachtige textuur, dan kan hydrolysaat ook een oplossing bieden. 

Nu, is whey-eiwit nu echt nodig voor jou? Hier kunnen we samen eens naar kijken! Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Ga dan zeker even een kijkje nemen op www.strak-plan.be en stel jouw vraag via het contactformulier.

Leen Seminck - Strak Plan