Onlangs ging ik naar een interessante lezing van Sarah van Gysegem naar aanleiding van haar boek ‘Typisch tieners van nu’.
Een lezing over onverharde wegen die nog geen snelwegen zijn geworden in dat adolescentenbrein, prikkels die nog niet goed gekanaliseerd kunnen worden en sexting. Maar ook over hoe je als ouder van zo’n boeiend persoon in ‘verbouwing’ kan omgaan met de puberteit van jouw zoon/dochter.
En waarom ik daar dan zat vraag je je nu misschien af?!
Wel, ik hecht waarde aan het begrijpen van de ervaringen van die ouders.
Dit komt doordat ik dagelijks werk met adolescenten die niet alleen worstelen met hun relatie tot eten en gedachten, maar ook met de fysieke veranderingen die plaatsvinden in hun lichaam tijdens deze periode van ‘verbouwingen’.
Enkele zaken die ik zeker meeneem
- De ontwikkeling van de prefrontale cortex vindt pas laat in de puberteit plaats, wat betekent dat de impulsieve fase voorafgaat aan de fase van doordacht handelen.
- Dat het sociale aspect en de erkenning een belangrijk punt vormt in deze fase. (want het is inderdaad maar een fase!). Over erkenning, faalangst en controle schreef ikzelf een groot stuk in mijn boek ‘Eet gewoon. Een eetstoornis. En nu?’.
Dit bevestigde opnieuw het belang van deze fase in de ontwikkeling van een kind tot een volwassen individu.
- Geef dan ook ruimte voor ontwikkeling van hun eigen identiteit.
Ik zag onmiddellijk de overbezorgde moeder die naar de verpleegpost belt waar dochter in opname is (voor een eetstoornis).
En als het botst – ‘ik wou dat ik nooit jouw dochter was geweest!’ -is het belangrijk om te communiceren vanuit een ‘ik’-perspectief.
Bijvoorbeeld: “Ik voel me gekwetst en overweldigd als ik dit soort dingen hoor.” Dit helpt om de focus te leggen op de eigen gevoelens en ervaringen, in plaats van de ander direct aan te vallen.
Op dezelfde manier is het essentieel om moeilijke onderwerpen, zoals een eetstoornis, op een respectvolle en ondersteunende manier aan te pakken.
In plaats van beschuldigend te zijn, kan men zeggen: “Ik maak me zorgen om je gezondheid en welzijn. Zou je met me willen praten over hoe je je voelt en wat ik voor je kan doen om te helpen?”.
Dit opent een dialoog en moedigt de ander aan om open te zijn over hun ervaringen zonder zich aangevallen te voelen.
Het einde van de lezing naderde, maar ik keek nog een extra keer naar voren toen Sarah volgende boodschap de zaal inwierp: “loop eens wat meer in uw onderbroek rond thuis”.
Haar punt was dat dit een realistisch beeld geeft van de lichaamsontwikkeling en hoe echte lichamen eruit zien.
In de Strak Plan- praktijk geef ik tijdens consulten over gewichtsverlies soms ook het advies om naar een sportschool of zwembad te gaan.
Niet alleen om actief te sporten, maar ook om simpelweg rond te kijken en te realiseren dat elk lichaam anders is.
Slechts een fractie lijkt op de lichamen die je vandaag al 27 keer op dat kleine scherm hebt gezien waarop je dit bericht leest.
Bedankt Sarah om ook aan mij uit te leggen hoe het brein van een puber werkt – of nog net niet genoeg werkt.
Koop jouw exemplaar van Eet gewoon aan via de webshop van Strak Plan en ik signeer met liefde jouw exemplaar!
Volg ons op Instagram & Facebook
Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe