Vergelijken we het anorexia, boulimia en BED, (zie boek Eet Gewoon), dan is orthorexia het stiefzusje van anorexia.
Het grote verschil is dat het bij orthorexia vooral om de kwaliteit van de voeding gaat en bij anorexia om de kwantiteit.
Bij orthorexia ligt de focus op enkel gezonde voeding kunnen en willen eten.
Denk aan groenten, mager vlees, vis en fruit in beperkte mate.
Maar fruit is toch gezond?
Fruit bevat ook suiker en dat kan al angsten veroorzaken.
Zo kan een persoon met orthorexia makkelijk een heel bord sla, drie tomaten en een komkommer eten terwijl iemand met anorexia dat niet kan of zal doen.
Dat is te veel. Iemand met anorexia gaat liever voor één Oreokoekje, geen twee.
En dat zal dan ook het enige zijn dat die dag gegeten wordt.
Iemand met orthorexia kan onmogelijk een koek eten, dat is uitgesloten.
Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten.
Ze meten hun levenskwaliteit af aan de kwaliteit van wat ze eten.
Bij de criteria van anorexia nervosa ging het onder andere over het beperken van de energie-inname, de intense vrees om aan te komen of te dik te worden en een stoornis in de manier waarop de persoon zijn of haar lichaamsgewicht ervaart.
Die criteria zijn ook bij orthorexia aanwezig, maar het toepassen ervan gebeurt op een andere manier.
De energie-inname wordt beperkt, niet zozeer door amper te eten zoals bij anorexia, maar door enkel gezonde voeding te eten.
De angst om aan te komen en de manier waarop de persoon het eigen lichaam ziet, is net zoals bij anorexia vertekend en heeft ook een grote invloed op hoe goed hij of zij zich voelt.
De vrees om aan te komen is ook hier sterk aanwezig.
Ga vandaag nog aan de slag met Strak Plan!
Schrijf je in voor de Strak Plan nieuwsbrief
Foto’s @Voka Vaart | Aalst
Naar een ontstekingsvrij lichaam.