Hoe gezond is gezond nu echt?

door
Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op
8/2/2022
Hoe gezond is gezond nu echt?

5 misverstanden over gezonde voeding uitgelegd

Avocado, gezond of niet? Informatie over voeding, het lijkt wel een jungle? Je buurvrouw vertelde jou onlangs dat je van aardappelen dik wordt, maar daarnet zei je collega nog dat aardappelen gezonder zijn dan rijst?

Stop met zoeken en ontdek vandaag de waarheid.

Rijst en pasta zijn gezonder dan aardappelen

Het misverstand dat aardappelen dikmakers zijn en je dus beter rijst of pasta kan eten vegen we graag van (de rijst)tafel. Rijst en pasta worden vaak in één adem genoemd bij sporters. Misschien vandaar dat de link snel gelegd wordt dat rijst en pasta gezonder zijn dan aardappelen? Wielrenners eten dit namelijk. 

Goed van de wielrenners dat ze voor een bord dampende pasta kiezen in plaats van voor aardappelen. Ze zouden anders snel een volledig bord aardappelen moeten eten om aan dezelfde hoeveelheid calorieën en koolhydraten te komen dan dat ze dit met pasta willen halen.

Een portie aardappel (200 g) levert zo’n 175 kcal en 38 g koolhydraten aan terwijl een portie rijst (70 g) al snel 250 kcal en 55 g koolhydraten bevat.

Gezond

Zowel aardappelen als volkoren rijst en pasta zijn een gezonde keuze. Deze leveren beide naast energie en voornamelijk koolhydraten ook nog eens vezels, vitaminen en mineralen aan. Volkoren graanproducten meer vezels, vitaminen en mineralen dan witte producten. Kies dus gerust de volkoren varianten.

Afslanking

wil je afslanken, dan is dagelijks een aardappel bij je maaltijd een beter idee dan pasta of rijst. Eens een portie pasta of rijst kan zeker, maar hou je dan aan je portie en kies de volkoren variant. Op die manier zal je lang genoeg verzadigd zijn en krijg je ook jouw portie vitaminen en mineralen binnen.

Zoete aardappelfrietjes zijn beter dan gewone frieten

Zoete aardappel of een gewone aardappel? Beide hebben ongeveer dezelfde voedingswaarde. Of je dus voor zoete aardappel of gewone aardappel kiest, maakt naar calorieën weinig uit. Bak je de zoete aardappelfrietjes in een frietketel en de gewone aardappelfrietjes in de oven? Dan zijn de gewone frietjes een gezondere keuze. 

Gezond

Zowel aardappelen als zoete aardappel zijn een gezonde keuze. De zoete aardappel  bevat veel vezels en vitamine A en een goede bron van kalium. De oranje kleurt dankt de zoete aardappel aan β-caroteen, de voorloper van vitamine A. Aardappelen bevatten onder andere vitamine C en vitamine B6. naar gezondheid toe luidt het advies dus: wissel beide af.

Afslanking

Wissel beide af en eet gerust dagelijks een portie. (Zoete) aardappelen leveren, zoals hierboven reeds vermeld, een aanvaardbare hoeveelheid energie aan.

Ik eet enkel noten want dat is beter dan chips 

Is beter voor jou gezonder? Of is beter laag in calorieën als je wat wil afslanken? Gezonder? Dan kies je best voor de noten. Wil je afslanken dan lijkt het dat de chips een betere keuze zijn, niet?

100 g walnoten - 706 kcal - 68,1 g vet, 6,8 g verzadigd vet - 5,1 g koolhydraten

100 g chips - 538 kcal - 32,9 g vet, 8,4 g verzadigd vet - 52,2 g koolhydraten

Gezond 

Noten brengen een mooi aandeel gezonde, onverzadigde vetten aan. Doordat deze vetrijk zijn bevatten ze ook vetoplosbare vitaminen. Deze krijg je binnen door, zoals de naam het zelf zegt, vetrijke voedingsmiddelen te eten. Wil je jezelf dus verwennen met vit A,D,E en K, ga dan voor een handje noten.

Afslanking

Noten zijn dan wel gezond, maar leveren ook veel calorieën aan. Wil je wat gewicht kwijt? Dan luidt de enige succesformule: minder calorieën opnemen dan je verbruikt. Met 40 g noten neem je meer calorieën op dan met een klein zakje chips van 40 g. Eet gerust eens een handje noten om gezond te blijven, maar overdrijf niet met de hoeveelheid. Zin in chips? Geniet hier dan gerust eens van, maar vergeet ook de calorieën niet mee te tellen in jouw totale energiebalans.

Avocado is toch gezond?

Avocado zit vol met gezonde, onverzadigde vetten, maar vetten leveren 9 calorieën aan per gram. Koolhydraten en eiwitten 4 calorieën. Eet je een volledige avocado dan zit je al snel aan 350 calorieën. Dat is hetzelfde aantal calorieën als in een smeuïg stuk chocoladetaart.

Gezond

Avocado for the win! Avocado bevat een mooie hoeveelheid foliumzuur. Dit zorgt er onder andere voor dat jouw immuunsysteem optimaal blijft werken, maar stimuleert ook de aanmaak van hormonen die instaan voor het geluksgevoel.

Afslanking

Beperk jouw portie tot ½ avocado per dag en bekijk jouw totale caloriebalans. Avocado levert dan wel gezonde vetten, maar ook veel energie aan. At je vandaag al een portie zalm en noten bij je ontbijt? Dan hoeft die avocado misschien eens niet.

Gluten zijn niet goed voor mij

Wat zijn gluten eigenlijk? Gluten zijn eiwitten die in verschillende granen voorkomen, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Volkoren graanproducten zijn belangrijk als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze leveren vezels, maar ook vitaminen en mineralen aan die specifiek in graanproducten te vinden zijn. Laat je deze weg dan bestaat de kans dat je een tekort ontwikkeld aan deze micronutriënten.

Gezond

Heb je testen gedaan waaruit blijkt dat jij geen gluten kan verdragen? Dan is glutenvrij eten het gezondst voor jou. Kan je echter gluten verteren als een pro, waarom zou je deze dan schrappen?

Afslanking

Gluten vinden we onder andere terug in voedingsmiddelen rijk aan tarwe. Denk dus bijvoorbeeld aan brood, cracottes en wraps. Vervang je deze door rijstwafels, dan eet je glutenvrij. Maar zijn rijstwafels dan beter naar afslanking toe dan een sneetje volkoren brood of een wrap? Niet perse. Wil je gewicht verliezen, dan hoef je niet glutenvrij te gaan eten. Er is namelijk geen enkel verband te leggen.

Klaar om te leren wat gezond nu echt is? Start dan vandaag nog jouw online cursus ‘Leer etiketten lezen’

of Plan jouw GRATIS adviesgesprek in

Door Leen Seminck-  Oprichter en CEO Strak Plan/ Penstripe