Strak Plan versus crashdieet

Strak Plan versus crashdieet
Het idee van snel gewichtsverlies kan onweerstaanbaar zijn, maar wat doet een crashdieet met jouw lichaam?
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 13/10/2023

Het idee van snel gewichtsverlies kan onweerstaanbaar zijn, maar weet je wat er echt met je lichaam gebeurt als je jezelf onderwerpt aan extreme calorietekorten?

Crashdieet

Wanneer je lichaam minder energie krijgt dan het eigenlijk nodig heeft, zal je lichaam in alarmfase gaan. Dit komt doordat men vroeger het gevoel ‘honger’ als een levensbedreigende situatie zag.
Dit was ook zo.
Vroeger.
Toen we als mens op zoek moesten naar eten en drinken. 

Ons lichaam kan niet weten dat er gewichtsverlies op de planning staat en zal dus reageren op dit hongergevoel door in de eerste plaats spieren af te breken. 
Spierafbraak is echter geen gezonde manier om vetmassa te verliezen.
Op de korte termijn zullen de cijfers op de weegschaal dalen, maar op de lange termijn zal ons lichaam minder spiermassa hebben en dus minder energie verbruiken in rust – precies het tegenovergestelde van wat we willen bereiken.

Bij de meeste mensen is het lichaam ingesteld op ‘hamsteren’ van zodra er een hongergevoel is.
De opslagplaats voor vetten wordt op die manier geblokkeerd en men zal dus zeker geen vetten verliezen. Hiermee bedoel ik niet het hongergevoel dat je eventueel kan krijgen door de eetpauzes van 5u, maar wanneer je lichaam langdurig te weinig energie binnen krijgt door bijvoorbeeld aan crashdiëten te doen.

Langzaam versus snel gewichtsverlies

Langzaam gewichtsverlies: je geeft je lichaam de tijd om zich aan te passen aan nieuwe voedingsgewoontes. Zo zal je geen spiermassa verliezen.

Snel gewichtsverlies: spiermassaverlies vetvrije massa (spieren) is hoger.

Bij snel gewichtsverlies ben je grotendeels vocht kwijt en zal je energie halen uit je glycogeenvoorraden omdat je in een groot caloriedeficit zit. Bij iedere gram glycogeen slaat je lichaam minstens 3 gram/ml water op. Bij een ‘snel dieet’ (heel laag in koolhydraten bv) wordt de energie in de glycogeenvoorraden opgebruikt en verliest je lichaam water.

Bij Strak Plan focussen we ons op een langzaam gewichtsverlies om er zo zeker van te zijn dat je vooral vetmassa kwijt raakt, minimaal spierverlies en dus ook gewichtsverlies op een duurzame en gezonde manier.

Je lichaam wordt lui

Strak Plan versus crashdieet | Strak Plan online diëtisten
Eet volgens ‘geperiodiseerde koolhydraatinname’

Wanneer je constant koolhydraatarm eet, zal je lichaam koolhydraten niet meer efficiënt gebruiken. Je maakt je lichaam als het ware gewoon dat het mechanisme hiervoor niet meer hoeft te werken.

Je lichaam wordt lui zou je kunnen zeggen.
Train je lichaam, net zoals je zou sporten, en wissel af.

De ene dag eet je bijvoorbeeld een broodmaaltijd als lunch, andere dag eens een salade.
Zo hou je je lichaam ‘alert’ voor alle voedingsnutriënten en zal je lichaam deze allemaal op de meest optimale manier gebruiken als brandstof.

Schrappen van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld koolhydraten zal resulteren in:

  • Hoge vetoxidatie
  • Hoge capaciteit om vetten te gebruiken als brandstof
  • Lage capaciteit om koolhydraten te gebruiken

Geperioridiseerde koolhydraatinname, afwisselend dagen lager en hoger in koolhydraten eten, zal resulteren in:

  • Hoge capaciteit om vetten te gebruiken als brandstof 
  • Hoge capaciteit om koolhydraten te gebruiken

Variatie in je voedingspatroon

Breng voldoende variatie in je voeding
Breng voldoende variatie in je voeding

Bij Strak Plan letten we er sterk op dat jij voldoende variatie in je voedingspatroon brengt.

We raden bijvoorbeeld aan om eens een dag iets lager in koolhydraten te eten om zo in negatieve energiebalans te gaan.
De andere dag raden we net aan zeker wel meervoudige koolhydraten te eten. Dit om bovengenoemd probleem dat ontstaat bij een constante lage inname van koolhydraten te voorkomen.

Een negatieve energiebalans is nog steeds het basisprincipe dat nodig is om gewicht te verliezen; minder energie opnemen dan verbruiken, maar dit kan dus op verschillende manieren. In een negatieve energiebalans gaan ten koste van eiwitten is zeker niet aan te raden omdat eiwitten de bouwstoffen zijn van je lichaam. Ga je hierin sparen, bestaat de kans dat je alsnog spiermassa zal afbreken. Eiwitten zorgen ook voor een goede verzadiging. Eet je te weinig eiwitten bestaat de  kans dat je veel sneller terug honger krijgt tussen de maaltijden.

Schrappen van vetten

Strak Plan versus crashdieet | Strak Plan online diëtisten
Vetten zorgen voor de aanbreng van vetoplosbare vitaminen.

In negatieve energiebalans gaan door vetten te schrappen is ook niet altijd een goed idee.

Vetten zorgen naast de aanbreng van vetoplosbare vitaminen ook voor een goed verzadigingsgevoel. Een voedingspatroon dat laag in onverzadigde, goede, vetten is zal ervoor zorgen dat je een tekort aan vetoplosbare vitaminen krijgen én de kans bestaat dat je veel sneller terug honger krijgt tussen de maaltijden.

Conclusie

Een gevarieerd eetpatroon met de juiste balans tussen eiwitten, goede vetten en geperiodiseerde koolhydraatinname zal je helpen op een duurzame manier gewicht te verliezen.

Bij Strak Plan begrijpen we dit als geen ander, en we nodigen je graag uit voor een gratis kennismakingsgesprek GRATIS kennismakingsgesprek om te ontdekken hoe we je kunnen helpen op jouw weg naar een gezondere levensstijl.
Want jouw eerste stap naar een gezonde levensstijl hoeft niet moeilijk te zijn!

👀 Krijg nog meer info & tips en schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

💻 Social media
Instagram & Facebook

Door Leen Seminck Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe_

Kickstart vandaag nog met Strak Plan!

Ontdek het Kickstart- pakket in onze webshop.

Vers van de blog

Superpakket

Al onze eBooks & werkboeken in 1 pakket