De gevolgen van chronische ontstekingen

De gevolgen van chronische ontstekingen in het lichaam | Strak Plan online diëtisten
Heb je je ooit afgevraagd hoe chronische ontstekingen je gezondheid kunnen beïnvloeden?
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 11/01/2024

Heb je je ooit afgevraagd hoe chronische ontstekingen je gezondheid kunnen beïnvloeden?
Het antwoord gaat verder dan we misschien denken.

Psychologische stress, voedingskeuzes en verstoringen in ons lichaam leiden tot langdurige ontstekingen, met aanzienlijke gevolgen voor onze gezondheid.
In dit blogbericht bespreken we de oorzaken van ontstekingen, wat er misgaat in ons lichaam, en hoe we deze impact bij Strak Plan aanpakken.

Hoe ontstaan ontstekingen in het lichaam?

Heb je je ooit afgevraagd hoe chronische ontstekingen je gezondheid  kunnen beïnvloeden? Het antwoord ligt vaak dieper dan we denken. 

Psychologische stress, zoals werkgerelateerde druk, relatieproblemen, financiële stress, of eenzaamheid, zijn belangrijke oorzaken van langdurige ontstekingen. 

Studies tonen aan dat levenservaringen en traumatische gebeurtenissen de kans op chronische ontstekingen vergroten, waardoor het essentieel is om deze bronnen van stress effectief aan te pakken.

Wat gaat er fout in ons lichaam?

Ontstekingen zijn normaal gesproken een gereguleerd proces waarbij signalen en hormonen een cruciale rol spelen. Het immuunsysteem wordt gecontroleerd door de hersenen, waarbij stresshormonen zoals noradrenaline en cortisol een activerende en regulerende functie hebben. 

Bij verstoringen in de aanmaak van deze hormonen verliezen ontstekingen hun controle, wat ervoor zorgt dat de ontstekingen chronisch worden – en dus niet meer weg gaan.

Stress als oorzaak van chronische ontstekingen

De gevolgen van chronische ontstekingen in het lichaam | Strak Plan online diëtisten

Psychologische stress, zoals werkgerelateerde druk en persoonlijke problemen, zijn een belangrijke factor in het ontstaan van chronische ontstekingen.
Het is belangrijk om te ontdekken waar je stress vandaan komt en slimme manieren te vinden om ermee om te gaan, zodat je je immuunsysteem kunt helpen.

Voeding als oorzaak van chronische ontstekingen

De gevolgen van chronische ontstekingen in het lichaam | Strak Plan online diëtisten

Onze voedingskeuzes spelen ook een sleutelrol in het in stand houden van ontstekingen. 
Zo zorgt een tekort aan omega-3-vetzuren, met name DHA en EPA, ervoor dat ontstekingen niet volledig worden ‘geblust’. 

Eén van de stappen naar een ontstekingsvrij lichaam is dus om voldoende Omega 3- vetzuren op te nemen enerzijds en anderzijds ook de Omega 6- vetzuren te beperken, maar ook een teveel aan suikers zullen ontstekingen in stand houden.

Lees deze blog en komt te weten welke voedingsmiddelen ontstekingsremmend werken.

Impact op ons lichaam

Wanneer ontstekingen chronisch worden, zal de schade zich verspreiden naar verschillende delen van het lichaam, waaronder bloedvaten, gewrichten, hersenen en organen. 

Deze ongecontroleerde ontstekingsprocessen verstoren niet alleen de ontstekingsfase, maar belemmeren ook de daaropvolgende herstelfase.
Dit leidt tot versnelde veroudering en verzwakking van bindweefsel (collageen), botten, kraakbeen en bloedvaten.
Dit maakt botten, kraakbeen, pezen, bloedvaten en tussenwervelschijven langzaam zwakker en kwetsbaarder. Ook al noemen we het vaak ouder worden of slijtage, eigenlijk is het een snellere vorm van ouder worden.

In deze GRATIS infobundel vind je nog meer info over hoe je verder kan werken aan een ontstekingsvrij lichaam, inclusief een krachtige, anti-inflammatoir receptje!

Lees ook de resultaten na 6 weken werken met eetpauzes en boek gerust jouw GRATIS ADVIESGESPREK al even in via www.strak-plan.be

Nieuw traject ‘Naar een ontstekingsvrij lichaam in 12 weken’

Bij Strak Plan werken we ondertussen al 4 jaar met het principe van eetpauzes, onder andere om ontstekingen tegen te gaan. We weten dus hoe belangrijk het is om die ontstekingen aan te pakken in het lichaam en niet enkel naar afslanking toe.

In april 2024 lanceren we ons traject ‘Naar een ontstekingsvrij lichaam in 12 weken’, dat gemaakt is om je te helpen een gezonder leven te leiden door zowel psychologische als voedingsaspecten aan te pakken. Zet in op je welzijn en ontdek hoe krachtig een leven zonder ontstekingen kan zijn!

Registreer je nu op de wachtlijst en verzeker jezelf van een plekje als één van de 10 deelnemers die in april 2024 kunnen beginnen aan dit traject! Wij nemen contact met je op in april 2024.

Volg ons op Instagram & Facebook

Dagelijkse inspiratie, tips en recepten | Instagram & Facebook.

Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe

Jouw levensstijl op een duurzame manier aanpakken?

Je kan al Jouw Strak Plan bekomen voor €49,-!

Vers van de blog

Eet Gewoon

Een eetstoornis. En nu?