Help, mijn gewicht zal blijven stijgen?! Anorexia

De angst om aan te komen. Anorexia
Help-mijn-gewicht-zal-blijven-stijgen-anorexia
Uit boek ‘Eet gewoon. Een eetstoornis. En nu?’
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 22/01/2024

Bij anorexia is er een enorme angst om aan te komen.
Het voorbeeld van de rollende bal van de berg dat ik gaf (in boek Eet gewoon) om het gevoel van een eetbui bij boulimia aan te geven, kan ook hier gebruikt worden.
Maar in plaats van een eetbui is het bij anorexia het stijgende gewicht dat aanvoelt als de onstopbare en oncontroleerbare bal.

Voor ik het weet weeg ik 100 kilogram en wie ben
ik dan nog? Wat beteken ik dan nog?

Ik weet nog dat mijn oom op een dag tegen mij zei: ‘Geef het een kans en zie wat het doet met je gewicht. Is je gewicht terug boven de 50 kilogram, maar vind je het toch maar niets, dan kun je nog altijd terug.

Dat heeft me destijds echt geholpen. Het klonk misschien vreemd, maar nu weet ik waarin het succes van deze zin zat.
Mijn oom gaf me het perspectief dat als ik herstel een kans gaf maar dat me niet lag, ik de teugels weer volledig in handen kon nemen. Ik kon gewoon opnieuw met Amanda* gaan optrekken. Beter zelfs, om mijn ‘falen’ te compenseren kon ik er nog verder in gaan. Was ik van 45 kilogram naar 52 kilogram gegaan, dan kon ik dat goedmaken door te streven naar 43 kilogram,
nog 2 kilogram extra ‘winst’.

* HOE JIJ JE EETSTOORNIS VERSLAAT. Voor we van start gaan, wil ik je vragen om je eetstoornis een naam te geven. Verderop lees je dat mijn eetstoornis de naam Amanda kreeg. Deze naamgeving zal je helpen om de eetstoornis losser van jezelf te zien. Dat is precies wat er nodig is voor jou en voor je omgeving. Zo staan jullie samen sterk tegen de eetstoornis en niet tegen jou.

Uit de praktijk

Help, mijn gewicht zal blijven stijgen?! Anorexia

Cathy, net achttien jaar, kwam samen met haar mama bij mij op consultatie. Ze kwam niet op eigen initiatief, maar onder druk van haar mama. Die zag het niet zitten om de begeleiding zelf te doen nu Cathy terug thuis was na een opname van twee maanden. Cathy verwachtte van mij onder andere dat haar eetplan werd aangepast zodat ze zelf terug kon beslissen wat, wanneer en hoeveel ze at.

Naar mijn mening was haar eetgestoorde gedrag nog te fel aanwezig en ik vertelde haar dan ook dat dit niet de eerste stap ging zijn. Naast een voedingsschema waarin ze terug zelf kon kiezen wat ze at –
en dus minder zou eten – wilde ze ook graag terug naar de fitness voor spieropbouw. Ook hier zag ik teleurstelling en boosheid in haar ogen toen ik zei dat we dat nog niet direct zouden toelaten.
Het is steeds een uitdaging om een persoon goed in te schatten, maar ik sloot het gesprek met een goed gevoel af. Want ik kreeg de bevestiging over het feit dat Cathy nog niet voldoende hersteld was van Cathy zelf met de woorden: ‘Moet ik dan nog gewicht aankomen?’

Cathy ging te vroeg uit opname en zag de ernst van haar eetstoornis niet in. Ze wilde dat schema niet, want Cathy dacht niet dat ze nog meer moest aankomen. Integendeel, de angst om aan te komen was
nog fel aanwezig. Daarnaast wilde ze sporten voor spieropbouw, maar daaronder schuilden meerdere (ongezonde) redenen. Ze wilde spieropbouw voor een mooier lichaam – ze had nog steeds een vertekend lichaamsbeeld – en fitness voor energieverbruik – ze wilde nog steeds
gewicht verliezen.

Boek kopen

Eet gewoon. Een eetstoornis. En nu?

Meer blogs over eetstoornissen:

»» Boek aankopen

Door Leen Seminck Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe_

Jouw levensstijl op een duurzame manier aanpakken?

Je kan al Jouw Strak Plan bekomen voor €49,-!

Vers van de blog

Gratis ebook

Naar een ontstekingsvrij lichaam