Amycretin vs. Ozempic: nieuw wondermiddel of nieuw gevaar?

Amycretin, Ozempic, Rybelsus, … ??
Amycretin vs. Ozempic: nieuw wondermiddel of nieuw gevaar?
Bij Strak Plan werken we aan een evenwichtige en gezonde benadering van gewichtsverlies, en hieronder leggen we uit waarom amycretin niet past binnen onze filosofie.
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 03/07/2024

De wereld van gewichtsverlies is wederom in de ban van een nieuw “wondermiddel”.
Novo Nordisk, het bedrijf achter de populaire medicijnen Ozempic en Wegovy, heeft onlangs amycretin geïntroduceerd.

Dit nieuwe medicijn belooft nog betere resultaten dan zijn voorganger – Ozempic, met proefpersonen die in slechts twaalf weken tijd 13% van hun lichaamsgewicht verloren.
Hoewel deze resultaten op het eerste gezicht indrukwekkend lijken, is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de langetermijneffecten en de impact op ons lichaam.

Bij Strak Plan werken we aan een evenwichtige en gezonde benadering van gewichtsverlies, en hieronder leggen we uit waarom amycretin niet past binnen onze filosofie.

Die dag in onze mailbox

“Ik heb vorig jaar 5 maanden Ozempic geslikt waardoor ik toen 15kg ben afgevallen en ik moet eerlijk zijn, ik heb mij toen nog nooit zo goed en gelukkig in mijn vel/mijn kledij gevoeld.
Helaas zijn die 15kg er weer bij, en zit ik terug met overgewicht.”

Deze situaties zien we meer en meer verschijnen in onze Strak Plan praktijk.
Of we hen deze keer een langdurige oplossing willen aanreiken? Graag!

Wat is amycretin?

Amycretin vs. Ozempic: nieuw wondermiddel of nieuw gevaar?
Amycretin vs. Ozempic: nieuw wondermiddel of nieuw gevaar?

De hoofdbestanddelen van amycretin zijn amyline en GLP-1.
Deze hormonen spelen een cruciale rol in onze stofwisseling en het beheersen van de eetlust.

Wat is GLP-1?

GLP-1, of glucagon-like peptide-1, is een hormoon dat wordt afgescheiden in de darmen na het eten.
Het speelt een belangrijke rol in de regulatie van de bloedsuikerspiegel door de afgifte van insuline te stimuleren wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt.
Bovendien remt GLP-1 de afgifte van glucagon, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt, na een maaltijd.
Deze dubbele werking helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegels.

Een ander belangrijk aspect van GLP-1 is dat het de maaglediging vertraagt, wat leidt tot een langer gevoel van verzadiging.
Dit helpt om de voedselinname te verminderen, wat op zijn beurt gewichtsverlies kan bevorderen. Medicijnen zoals Ozempic (semaglutide) maken gebruik van deze eigenschap door de werking van GLP-1 na te bootsen, wat naast het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel – belangrijk bij diabetes ook – gewichtsverlies stimuleert.

En wat is amyline?

Amyline is een ander hormoon dat door de pancreas wordt geproduceerd, tegelijk met insuline.
Het speelt een rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en helpt om signalen van verzadiging naar de hersenen te sturen.
Op die manier kan amyline, net zoals Ozempic, dus indirect helpen bij gewichtsbeheersing.

De combinatie van amyline met GLP-1 in amycretin is bedoeld om een meer uitgesproken effect op gewichtsverlies te bereiken door zowel de eetlust te verminderen als de bloedsuikerspiegel effectiever te beheren.
Terwijl GLP-1 de insulineafgifte verhoogt en de maaglediging vertraagt voor een langer verzadigingsgevoel, ondersteunt amyline deze effecten door de voedselinname verder te beperken via verzadigingssignalen.

Hoewel deze combinatie veelbelovend klinkt voor gewichtsverlies, zijn er belangrijke kanttekeningen bij het gebruik van amycretin als afslankmiddel.

De schaduwzijde van amycretin

Het jojo-effect

Het gebruik van amycretin als middel voor gewichtsverlies kan leiden tot wat bekend staat als het jojo-effect.
Dit fenomeen, waarbij individuen na het stoppen met een medicatie snel weer aankomen, gaat verder dan de fysieke gewichtstoename. Het heeft ook psychologische gevolgen.
Mensen kunnen een gevoel van falen ervaren en een negatief zelfbeeld ontwikkelen, vooral wanneer blijkt dat de “oplossing” slechts tijdelijk was.

Statistieken tonen aan dat een aanzienlijk percentage van gebruikers hun verloren gewicht binnen een jaar terugkrijgt. Dit benadrukt de noodzaak van duurzame levensstijlveranderingen boven afhankelijkheid van medicatie voor gewichtsbeheer.

Lichamelijke impact

Bij Ozempic zijn de lichamelijke gevaren al bewezen, dus zullen deze bij amycretin ook tevoorschijn komen. Variërend van milde maagdarmklachten tot ernstigere aandoeningen zoals pancreatitis en schildklierproblemen.
Deze potentieel ernstige gezondheidsrisico’s werpen een schaduw over de korte-termijn voordelen van gewichtsverlies.

‘Foefelen’ met de complexe hormonale balans van het lichaam kan op de lange termijn meer kwaad dan goed doen, een aspect dat vaak onderbelicht blijft in de zoektocht naar snelle resultaten.

De kracht van een evenwichtige levensstijl

Tegenover de risico’s van amycretin staat de bewezen effectiviteit van een evenwichtige aanpak van gewichtsverlies.
Succesverhalen en getuigenissen van Strak Planners die door middel van voedingsaanpassingen, lichaamsbeweging, en een focus op mentaal welzijn duurzaam gewicht hebben verloren, bevestigen de effectiviteit van onze aanpak, namelijk door onderliggende oorzaken te herstellen en aan te pakken – zoals insulineresistentie, ontstekingen, en hormonale disbalans.

Conclusie

Amycretin vs. Ozempic: nieuw wondermiddel of nieuw gevaar?

De introductie van amycretin heeft ongetwijfeld de aandacht getrokken binnen de wereld van gewichtsverlies.
Echter, bij Strak Plan benadrukken we de belangrijkheid van een bewuste, gezonde benadering van gewichtsverlies.
Medicatie zoals amycretin kan aantrekkelijk lijken vanwege de belofte van snelle resultaten, maar het is essentieel om de mogelijke langetermijneffecten en de waarde van duurzame levensstijlveranderingen te overwegen.

Ons doel is om je te ondersteunen op een reis naar een gezonder en evenwichtiger leven, vrij van de afhankelijkheid van tijdelijke oplossingen.

Mijn expertise in eetstoornissen

Waarom dit alles mij enorm nauw aan het hart ligt?
Dagelijks zie ik, Leen, in de praktijk mensen die te maken hebben met emotie-eten, eetbuien, anorexia nervosa, boulimia nervosa, …

Als ik een rode draad moet trekken bij personen met eetbuien, dan valt op dat men gemiddeld al 9 diëten heeft geprobeerd.

Desondanks blijven ze ontevreden over zichzelf en hebben ze nooit geleerd om zichzelf met meer zelfliefde en respect te behandelen.

Het doet me pijn en ik ben dan ook steeds enorm blij als ik hen in mijn mailbox zie verschijnen met de vraag of ik hen op een duurzame manier kan begeleiden en helpen.
Ook veel personen die te maken hebben met emotie-eten vertonen vaak deze kenmerken en ook dit doet opnieuw pijn.

Het Silver traject bij Strak Plan

In dit (afslank)traject hebben we in totaal 10 sessies om jouw voeding-, en levensstijlgewoontes onder de loep te nemen en dieper in te gaan op de mindset. 
Naast het coachen en ondersteunen om de voedings- en levensstijladviezen toe te passen en hier nieuwe gewoontes van te maken, gaan we in dit Silver traject samen met jou op zoek naar onder andere jouw waarden, pakken we jouw saboterende innerlijke criticus aan en leren we hoe zelfzorg en mildheid ook bij afslanking een goed idee zijn!

We werken dus nog dieper in op gedragsverandering en gebruiken hiervoor de beginselen van ACT (Acceptance And Commitment- therapy).
Laat ons zeggen dat we in dit traject 40% focus op voeding leggen, 60% focus op al het omliggende.
Want uiteindelijk is voeding ‘het symptoom’ of ‘de uiting’ van hoe we denken en/of hoe we ons voelen.

Dit traject is het populairst in de praktijk en geeft jou de kans om 6 tot 9 maand onder de Strak Plan- vleugels te blijven.
Opnieuw een persoonlijke begeleiding met 10 online consultaties.
Je ontvangt ook het Strak Kookboek 2 (ebook), zodat gezond eten een plezier wordt.

Boek gerust jouw intakegesprek ‘Emotie eten’ (start Silver-traject).
Ook een GRATIS ADVIESGESPREK kan steeds eens eerste stap zijn.

De Insentials GLH-2 Stabiliser

Daarnaast zien we ook positieve dingen gebeuren. Zo bracht Insentials eerder al de GLH-2 Stabiliser op de markt bracht. Voor als je bijvoorbeeld je metabolisme een extra boost wil geven bij de start met Strak Plan.
De GLH-2 Stabiliser schakelt tot 40% van de alfaglucosidase-enzymen uit, enzymen die instaan voor de splitsing van koolhydraten tot suikers zodat deze in het bloed opgenomen kunnen worden. Doordat de GLH-2 Stabiliser dit proces tot 40% tegenhoudt, zorgt de inname ervan voor minder suikeropslag in het lichaam.
En vooral, dit alles op een natuurlijke manier en zonder hormonale neveneffecten.

65% meer GLP1- verzadigingshormoon

De onverteerbare suikerdeeltjes in de darmen geven een signaal aan ons lichaam om tot 65% meer GLP1-hormoon aan te maken. (Natuurlijke manier)
Dit hormoon komt vrij in de darmen en werkt samen met receptoren in de hersenen om verzadiging op te wekken.
Het resultaat? Een sterk gevoel van verzadiging tot wel 6 uur na je maaltijd.
Ideaal om aan de slag te gaan met de eetpauzes van Strak Plan!

Gezonder darmmicrobioom

Daarnaast werken de onverteerde suikerdeeltjes ook als vezel in de darmen wat voor een gezonder microbioom zal zorgen. Broodnodig voor een optimale opname van voedingsstoffen, een gezonde stoelgang en een verhoogde immuniteit.

Volg ons op Instagram & Facebook

Dagelijkse inspiratie, tips en recepten | Instagram & Facebook.

Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe

Auteur Eet Gewoon. Een eetstoornis. En nu?

Kickstart vandaag nog met Strak Plan!

Ontdek het Kickstart- pakket in onze webshop.

Vers van de blog

Superpakket

Al onze eBooks & werkboeken in 1 pakket