Zelfzorg is niet eens naar de sauna gaan

Wat is zelfzorg dan wel?
Zelfzorg is niet eens naar de sauna gaan. Strak Plan online diëtisten
Zelfzorg. Voor sommigen betekent dit een dagje naar de sauna, maar voor anderen is het ontdekken van een nieuwe sport een betere vorm van zelfzorg. Het draait allemaal om het begrijpen van wat jou écht gelukkig maakt.
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 08/05/2024

“Zelfzorg is niet eens naar de sauna gaan“. Misschien moet ik daar eens een blog overschrijven hehe, want het is zo! – zei ik die vrijdagochtend tegen collega Jielke.

Ze mailde me om een cliënt te bespreken die ze opvolgt en waarover ze ook eens graag wat advies van mijn kant inwon.
Voor veel mensen, inclusief deze cliënt, kan de zoektocht naar geluk beginnen met het ontdekken van hun waarden.
Want de dame in kwestie is heel streng voor zichzelf, is al 20 jaar ‘op dieet’ en wil eigenlijk ‘gewoon’ maar gelukkig zijn. Nu, daar gaat voor mij de alarmbel al rinkelen.

Want gewoon gelukkig zijn, is zo simpel nog niet.


En al zeker niet als je niet weet wat jouw waarden zijn. Ook al gaf ze aan dat ze op regelmatige basis eens naar de sauna gaat. In mijn consultaties werk ik graag met metaforen en/of voorbeelden uit mijn eigen leefwereld en ik voelde mijn uitleg opborrelen. Die ging als volgt:

Voor jouw cliënte lijkt naar de sauna gaan wat ze moet doen – omdat de maatschappij zegt dat sauna’s, massages en yogalessen gelijk staan aan zelfzorg(?) – , maar als ik naar mezelf kijk, voel ik diep vanbinnen een vulkaan van energie uitbarsten als ik een nieuwe sport onder de knie probeer te krijgen.
Nee, dit geldt niet voor iedereen, want iedereen heeft andere waarden, maar ik hecht belang aan mijn fysieke gezondheid en actief zijn, met onderliggende waarden ‘sportief’ en ‘gezondheid’.

Als ik dus een moeilijke periode heb, laad ik niet per se op van een saunabezoek. Te kalm.
En ik definieer moeilijk als: mijn hoofd dat weer heel kritisch is en ik die heel snel geloof dat alles wat het mij zegt ook effectief waar is.

Waar we dus aan kunnen werken bij deze cliënte, is onderzoeken wat haar waarden zijn. Want de saunabeurten blijken toch niet te werken dan?
Ze voelt haar niet beter daardoor, is misschien zelfs nog kwader op zichzelf want haar hoofd is haar aan het berispen: ‘Als de sauna jou al niet helpt, wat dan wel?!’. Met als kans dat ze enkele dagen na haar saunabezoek zichzelf nog ongelukkiger voelt.

Zelfzorg begint dus met zelfbewustzijn.
Het gaat niet alleen om naar de sauna gaan omdat anderen zeggen dat het goed voor je is, maar om te begrijpen wat jouw waarden zijn en hoe je die in je dagelijks leven kunt integreren.
Misschien is voor jou zelfzorg het ontdekken van een nieuwe sport, omdat je waarde hecht aan je fysieke gezondheid en actief zijn.


Leen, ik hoor je vaak praten over waarden en innerlijke kompassen, maar hoe ontdek ik eigenlijk die van mijzelf?

Big brother was dan toch nog voor iets goed

Zelfzorg is niet eens naar de sauna gaan. Strak Plan online diëtisten

Stel je even voor dat jij een camera in huis hangen hebt en die filmt wat je aan het doen bent (zichtbaar gedrag). Niemand zal ooit die beelden te zien krijgen, maar wat zouden wij dan zien?

Ben je rustig een boek aan het lezen of ben je aan het dansen op Beyoncé (schuldig! Bij beide eigenlijk)?
Ben je de boterhammetjes van je kinderen aan het smeren omdat je ‘zorgen voor’ fijn vindt of ben je even ontsnapt op de zolderkamer en door het dakraam je aan het verdiepen in de wondere wereld van wolken (hoe gek toch dat die zo snel kunnen bewegen?!).
De antwoorden zullen je helpen om een eerste selectie te maken van waarden die mogelijks jouw kernwaarden zijn.

Wanneer ik deze oefening doe, zie ik mezelf wakker worden in een rustige omgeving.
Voordat ik uit bed stap, neem ik de tijd om te beslissen wat ik wil eten als ontbijt.
Het is belangrijk voor me om goed voor mijn lichaam te zorgen en de benodigde energie te hebben om de dag door te komen.
Daarom kan ik echt genieten van een vers stuk fruit, havermout, yoghurt, enzovoort (WAARDEN: GEZONDHEID, FITHEID, UITERLIJK).
Na zo’n ontbijt stop ik even mijn AirPods in en speel ik mijn favoriete muziek af. Let op, er is een kans dat ik wat danspasjes ‘placeer’, die ik al graag eens uitprobeer voor de spiegel.
Dit doe ik vooral om mezelf te laten lachen (WAARDEN: HUMOR, PLEZIER, SPORTIEF), en misschien ook om even te kijken hoe ik er als 30-jarige uitzie en op een liefdevolle manier mezelf “bijstuur” waar nodig (WAARDE: UITERLIJK).

Dan begint mijn werkdag. Een dag waarin ik zelf bepaal op welk tempo, waar en wanneer ik bepaalde taken afhandel (WAARDE: VRIJHEID). Hoewel ik op sommige dagen een drukke agenda heb met vastgelegde consultaties, vind ik dit helemaal prima, juist omdat ik op andere momenten die vrijheid heb. Op dagen met veel consultaties is de waarde van vrijheid misschien minder prominent aanwezig, maar dat vind ik helemaal niet erg, omdat ik op die dagen zoveel voldoening haal uit het helpen van mensen (WAARDE: BEHULPZAAM). Ik zou mijn dag nog verder kunnen beschrijven, maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is: het kennen van jouw waarden is echt als het hebben van een duidelijk innerlijk kompas.

Zo zal ik nooit een job accepteren waarbij ik elke dag op dezelfde plek en dezelfde uren moet werken (weg vrijheid).
Bovendien zijn het allemaal serieuze taken die veel concentratie vereisen, waarbij er nooit ruimte is voor een lach (weg humor en plezier), en ik moet dagelijks twee uur pendelen en vroeg opstaan, waardoor ik pas laat thuis ben (weg sportiviteit, zorgen voor mijn gezondheid en uiterlijk).
Zelfs als de baan €10.000 per maand zou opleveren, zou ik nog steeds weten dat ik niets heb gemist door deze niet aan te nemen.
Dankzij mijn waarden!

Lees ook zeker de vorige blog: ‘De kracht van waarden. Van gewichtsverlies tot geluk.’

Zelfzorg om ‘gewoon gelukkig’ te zijn

Vaak hebben we vage wensen, zoals ‘gelukkiger zijn’, zonder echt te begrijpen wat dat voor ons betekent. Maar door te onderzoeken wat er echt achter deze wensen schuilgaat, kunnen we ons bewust worden van onze diepere verlangens. Misschien wil je niet alleen afslanken om er beter uit te zien, maar om jezelf gezonder te voelen en meer energie te hebben om de dingen te doen die je echt graag doet. (Zoals dansen op Beyoncé? – nog steeds schuldig hier).

Een andere valkuil is het hebben van verwachtingen van anderen.
Verwachten dat anderen ons gelukkig maken is een recept voor teleurstelling.

Dus, de volgende keer dat je denkt aan zelfzorg, bedenk dan dat het niet draait om oppervlakkige oplossingen, maar om het begrijpen van jezelf op een dieper niveau.
Het gaat erom te ontdekken wat jou écht gelukkig maakt en daar naar te streven, met compassie voor jezelf en anderen, en met een diep begrip van jouw eigen innerlijke waarden.

Klaar om aan de slag te gaan met Strak Plan?
Boek dan vandaag nog jouw GRATIS ADVIESGESPREK in.

En vergeet niet, in deze GRATIS infobundel lees je hoe wij bij Strak Plan tewerk gaan en hoe we – onder andere – ontstekingen in het lichaam aanpakken.

Volg ons op Instagram & Facebook

Dagelijkse inspiratie, tips en recepten | Instagram & Facebook.

Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe

Jouw levensstijl op een duurzame manier aanpakken?

Je kan al Jouw Strak Plan bekomen voor €49,-!

Vers van de blog

Gratis ebook

Naar een ontstekingsvrij lichaam