1. Bevat fruit ook suiker?
Ja, voornamelijk fructose. Naast fructose levert fruit ook vitaminen, mineralen en vezels.
Deze zullen zorgen voor een vertraagde opname van de suikers in ons lichaam, wat positief is.
Maar fruit bevat dus wel degelijk suiker en daarom zijn 2 tot 3 porties fruit/dag voldoende. Eet je 5 à 6 porties fruit/ dag dan krijg je naast de vitaminen, mineralen en vezels ook steeds suikers binnen.
Eet je echt heel graag fruit? Combineer dit dan zo veel mogelijk met bijvoorbeeld wat yoghurt, een handje noten,… op die manier zullen de suikers wat ‘verpakt’ worden door de eiwitten en gezonde vetten welke voor een vertraagde opname zullen zorgen. En dus ook een vertraagde opname van de suikers uit het fruit in je bloed.
2. Is glutenvrij pasta gezonder dan volkoren pasta?
Ben je niet glutenintolerant? Dan is volkoren pasta zeker een goede keuze.
Glutenvrije pasta is meestal pasta op basis van maïs, wat ok is voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie).
Naar gezondheid toe is dit niet noodzakelijk gezonder. Er wordt aangeraden om voor volkoren pasta te opteren in plaats van witte pasta omwille van het hogere vezelgehalte. Lust je echter niet zo graag volkoren pasta? Kies dan de witte variant, maar vul je maaltijd aan met wat extra vezels, vitaminen en mineralen. Dit kan al door bijvoorbeeld wat extra groenten te verwerken in de pastasaus.
Maar ben je dus niet glutenintolerant? Kies dan gerust gewone, (volkoren) pasta.
3. Hoe donkerder de chocolade, hoe gezonder?
Chocolade is een combinatie van o.a suiker, cacaopoeder en cacaoboter.
Pure chocolade bevat meer cacaomassa dan bijvoorbeeld melkchocolade of witte chocolade en is dus wel degelijk gezonder doordat er minder suiker in aanwezig is. Ga bij voorkeur zelfs voor chocolade met minimaal 72% cacaomassa, deze heeft ook een groter aandeel anti- oxidanten.

Naast gunstige stoffen (flavanolen in cacao zijn antioxidanten) bevat chocolade echter ook verzadigd vet en brengt het dus best wat calorieën aan.
Eet chocolade dus met mate, maar kies zeker de donkerste varianten..
4. Zijn verse groenten beter dan diepvriesgroenten?
Groenten bevatten vezels, vitamines en mineralen die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Ze leveren weinig calorieën aan, maar wel veel voedingsstoffen.
Het is aan te raden om zo veel mogelijk te variëren en alle kleuren van groenten te eten. Een andere kleur wil namelijk ook zeggen: andere vitamines en mineralen.
Maar geen paniek, verse groenten zijn net net zo gezond als diepvriesgroenten. Er gaan zelfs minder voedingsstoffen verloren wanneer groenten na de oogst direct ingevroren worden.
Als we ervoor zorgen dat we standaard groenten in de vriezer hebben liggen, komen we makkelijker aan onze dagelijkse portie groente!
5. Wat bedoelt men met “zonder toegevoegde suikers”?
Het product kan dan wel ‘zonder toegevoegde suikers’ zijn maar nog steeds natuurlijke suikers bevatten.
Een voorbeeld hiervan is yoghurt met van nature aanwezige lactose, melksuiker.

Staat er op de verpakking van yoghurt 5 g suiker/100 g, dan zijn dit geen toegevoegde suikers, maar lactose (van nature in product).
Meer info hierover kan je ook vinden in de online cursus ‘Leer etiketten lezen’.
6. Is gedroogd fruit gezond?
Rozijnen en bananenchips zijn voorbeelden van gedroogd fruit.
Wee je bewust van de portie die jet eet. Je eet sneller 50 rozijnen in plaats van 50 druiven.
Er is niets mis met gedroogd fruit, maar wees je bewust dat dit dus snel veel energie en suiker kan leveren. Afhankelijk van je doel, kun je gerust meer or minder gedroogd fruit nemen.
Wil je wat gewicht verliezen, beperk dan het gedroogd fruit en eet eerder vers fruit.
Wil je gewicht winnen, dan kan je gerust wat gedroogd fruit eten om zo makkelijker wat extra energie en suikers binnen te krijgen.
7. Kan ik brood beter vermijden als ik wil afvallen?
Bij afvallen gaat het om je totale energie-inname op een dag.
Wil je snel afvallen en voornamelijk vocht en spieren kwijt zijn, dan kan je brood inderdaad mijden.
Brood is een bron van koolhydraten en Jodium en levert belangrijke voedingsstoffen.
Volkoren brood bevat vezels, B- vitamines, ijzer en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam.
Jodium is bijvoorbeeld belangrijk voor een goede werking van de schildklier. We hebben allemaal koolhydraten, eiwitten en vetten nodig voor verschillende functies in het lichaam. In verschillende verhoudingen.
Volwassen vrouwen kunnen prima 4-5 sneetjes per dag nemen.
8. Zijn smoothies gezond?
Smoothies bevatten vaak veel suikers doordat hier vaak meerdere stukken fruit in zitten.

Neem liever een los stuk fruit, dit zal ook langzamer zijn suikers en dus zijn energie afgeven.
Maak je smoothie eens door 1 à 2 stuks fruit te gebruiken en aan te vullen met een portie yoghurt, kwark of andere eiwitbron.
Zo zal je langer verzadigd zijn en zul je minder suikers van het fruit binnen krijgen.
9. Is kokosolie gezonder dan andere oliën?
Kokosolie bevat relatief veel VERzadigde vetten, deze willen we zoveel mogelijk VERmijden.
Kokosolie is eigenlijk kokosvet daar deze niet vloeibaar is op kamertemperatuur.
Een vet dat vloeibaar is op kamertemperatuur, zoals olijfolie, bevat voornamelijk onverzadigde, de aan te raden, vetten.
Wissel eens af met verschillende oliën zoals sesamolie, olijfolie, zonnebloemolie of lijnzaadolie. Zo krijg je steeds verschillende voedingsstoffen binnen.
TIP: Onverzadigde vetten, Ok, Olie. VERzadigde vetten, VERmijden, Vast op kamertemperatuur.
10. Mag ik na 20u nog eten?
Het komt het wel eens voor dat mensen minder goed in slaap vallen als ze nog laat eten.
Dit is minder gunstig omdat een goede nachtrust belangrijk is voor herstel.
Als richtlijn kun je aannemen om 2 á 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten als je hierdoor minder goed slaapt.

Langs de andere kant is een kleine portie traagafgevende eiwitten eerder bevorderlijk voor een goede nachtrust. Denk hierbij aan een klein potje kwark of yoghurt.
11. Waarom is snel afvallen niet aan te raden?
Door langzaam af te vallen verlies je geen spiermassa waardoor bijvoorbeeld je metabolisme niet vertraagt. Meer spiermassa betekent meer energieverbruik.
Door langzaam af te vallen voorkom je dat je spiermassa verliest waardoor je metabolisme niet vertraagt.
Een traag metabolisme is een beschermingsmechanisme wat ervoor zorgt dat je moeilijker zult afvallen. Val je snel af, zal het vooral vocht zijn dat je kwijt bent.
Op een gezonde manier is het haalbaar om 0,5 tot 1 kg per week af te vallen, zo heb je geen spier- en vochtverlies.
12. Wat eet je best na een sportieve inspanning om je spieren te herstellen?
Eiwitten, denk aan kip, kwark, noten of plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, tofu of quorn.
Deze zullen ervoor zorgen dat je spieren goed herstellen na een (kracht)training.
Om je energie terug aan te vullen, kun je zeker ook wat koolhydraten of een gewone, gezonde maaltijd eten.
13. Waarom is het belangrijk om aandachtig en langzaam te eten?
Dit is belangrijk omdat het hormoon leptine er gemiddeld 20 minuten over doet om een seintje door te geven aan je hersenen dat je verzadigd bent.
Eet je dus sneller, zal je lichaam niet op tijd een signaal krijgen dat je voldaan bent en is de kans groter dat je jezelf overeet.
14. Welke soorten vetten wil je vooral vermijden?
Verzadigde vetten (verzadigd vermijden) kun je het beste vervangen door onverzadigde vetten (onverzadigd oke).
Het vervangen hiervan zorgt voor een verlaging van het LDL-cholesterol (= slechte cholesterol) van het bloed.
Ook transvetten wil je zo veel mogelijk mijden, deze zitten voornamelijk in gefrituurde snacks zoals friet en bittergarnituur en verhogen het risico op hart- en vaatziekten.
15. Wat betekent de term light?
Een light product versus het gewone product betekent dat er minimaal 30% minder energie, vet of suiker in zit.
Het kan dus dat een product met verlaagd vetgehalte wel meer suikers bevat dan het originele doordat dit toch 30% minder kcal oplevert. Meer info hierover kan je ook vinden in de online cursus ‘Leer etiketten lezen’
Door Leen Seminck- Oprichter en CEO Strak Plan/ Penstripe