Als tiener had ik te maken met prikkelbare darm.
Ook weleens een buikgriepje- inclusief de antibioticakuren.
Ik wil jou laten inzien dat je “je moet leren leven met het feit dat je buik wel eens opgeblazen staat” niet voor waar moet nemen.
Onlangs had ik een voedselvergiftiging of toch een buikgriepje.
Wie zal het zeggen, maar de dagen nadat ik genezen was, zag ik wel direct wat er aan de hand was.
Het evenwicht in mijn buik was ver te zoeken.
Zelfs bij het opstaan leek het of ik 4 maand zwanger was.
Wat was er dan wel aan de hand? Doordat ik ziek was geweest hadden de slechte bacteriën waarschijnlijk even de overhand genomen in mijn darmflora waardoor deze vrij schip hadden om gisten te produceren wat leidt tot een opgezette buik.
Antibiotica, maagzuurremmers en stress
Meld jij je aan in de praktijk voor prikkelbare darm, maar bijvoorbeeld ook voor afslanking en vertel je ons dat je hier wel eens last van hebt, dan stellen we jou alvast deze standaardvragen:
- Heb je (onlangs) een buikgriep gehad of ziek geweest waardoor je antibiotica–kuur moest nemen?
- Neem je maagzuurremmers?
- Heb je veel stress?

Antibiotica
Het doel van antibiotica is het doden van de slechte bacteriën, welke ervoor zorgen dat jij ziek bent. Echter zal er ook steeds een deel van de goede bacteriën slachtoffer worden van deze antibioticakuur.
Te veel slechte bacteriën in je darmen kunnen ervoor zorgen dat jouw verteringsproces wordt verstoord. Probiotica zijn gezonde bacteriën die helpen om jouw darmflora te in evenwicht te houden en deze evenwichtige flora helpt om voedsel af te breken en voorkomt gasvorming – en dus je opgeblazen buik. Je kan dus eens kijken om even een probiotica-supplement te nemen, zeker na een antibiotica-kuur.
Denk hierbij aan Enterol, maar ook bijvoorbeeld Yakult. Yakult is een gefermenteerde zuiveldrank met 20 miljard L.Casei Shirota bacteriën, ofwel: goede bacteriën.
Pre- of probiotica
Probiotica
Dit zijn de goede bacteriën die je darmflora in balans houden en dus noodzakelijk zijn voor een goede spijsvertering.
Prebiotica
Dit is een verzamelnaam voor alles wat ‘voedsel’ is voor die goede bacteriën in je darmen. Vandaar dat het dus belangrijk is eerst de balans te herstellen vooraleer je prebiotica neemt.
Start je bijvoorbeeld met prebiotica in plaats van probiotica als er een teveel aan slechte bacteriën is in je darmen, dan kan je jouw klachten net nog erger maken doordat je jouw slechte bacteriën net nog meer voedt
Prebiotica komt voor in veel voedingsmiddelen die je waarschijnlijk dagelijks eet. Denk maar aan ui, look, prei, banaan, asperges,… Niet toevallig dus dat als je darmflora uit balans is, je last krijgt van een opgeblazen buik. Je voedt met deze voedingsmiddelen ook je slechte bacteriën.
Maagzuurremmers
Maagzuurremmers zorgen ervoor dat er minder maagzuur wordt geproduceerd waardoor jij minder last krijg van het brandend gevoel in je maag of zelfs het brandend gevoel in je slokdarm.
Echter heeft maagzuur een belangrijke functie, namelijk het teveel aan bacteriën doden.

Iemand die al jaren maagzuurremmers neemt, krijgt vaak klachten aan de darmen.
De bacteriën die niet gedood zijn in de maag door het maagzuur kunnen makkelijk doorstromen naar de darmen en daar feest vieren.
Stress
Stress zorgt ervoor dat je bijnieren het stresshormoon cortisol aanmaakt.
Cortisol heeft een negatief effect op jouw spijsvertering.
Tot slot wil ik ook nog even stilstaan bij het belang van vezels. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel. Zo verminderen ze dus ook het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Een tip om jouw vezelinname te verhogen? Verhoog deze geleidelijk aan.
Je lichaam moet hieraan wennen. Zo’n 5g/ dag verhogen is een goed tempo.
» Boek jouw GRATIS kennismakingsgesprek in bij Strak Plan | online diëtisten.
Want jouw eerste stap naar een gezonde levensstijl hoeft niet moeilijk te zijn!
👀 Krijg nog meer info & tips en schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.
💻 Social media
Instagram & Facebook
Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe_