Gezond tussen de feestdagen door

Gezond tussen de feestdagen door
Ga aan de slag met eetpauzes en werk aan jouw gezondheid tussen de feestdagen door. Inclusief recept.
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 26/12/2023

Heb je de neiging om tussen de feestdagen door wat ‘lichter’ te gaan eten en kies je dan bijvoorbeeld voor een klein tasje soep met wat droge crackers?
Crackers bevatten voornamelijk koolhydraten,(snelle) energie.
Deze worden omgezet in suiker, geven jou snel energie, maar niet voor lang en zorgen al snel voor een suikerdip.
Door geen eiwitten of gezonde vetten toe te voegen, is de kans dat je 1 uur later alweer honger hebt, dan ook groot.

Maar we hebben de oplossing voor jou; eetpauzes en shakshuka!

Shakshuka voor een lang verzadigd gevoel

Strak Plan eetpauzes voor vetverbranding

In dit gerecht worden eitjes gepocheerd in een heerlijke saus van tomaat-paprika.
Eieren zitten boordevol eiwitten, gezonde Omega 3- vetten en vetoplosbare vitamines zoals vitamine D en E.

Bovendien geven ze jou een lang verzadigd gevoel door de eiwitten en gezonde vetten.
De paprika-tomatensaus met spinazie brengen extra groenten, en dus vezels, aan.
Door je maaltijden op deze manier samen te stellen – eiwitten, gezonde vetten en groenten/vezels – zul je een lang verzadigd gevoel hebben en zo hét principe van Strak Plan kunnen volgen; eetpauzes!

Waarom eetpauzes?

Bij Strak Plan zijn we ervan overtuigd dat je gewicht kan verliezen en jouw lichaam gezond houden door te gaan werken met eetpauzes.

Een opgeblazen gevoel, suikerdipjes, slecht slaappatroon, verlaagde immuniteit,… noem maar op.
Eén ding is zeker: ga je aan de slag met eetpauzes, dan voel je je binnen de kortste keren energieker en help je jouw lichaam gezond te houden.

Hoe werkt dat dan?

Je eet 3 maaltijden per dag met een volwaardige samenstelling – denk aan eiwitten, gezonde vetten en een koolhydraatbron als aanvulling in plaats van als basis.

Jouw stuk fruit of af en toe een koekje of chocolaatje eet je direct bij jouw hoofdmaaltijd in plaats van tussendoor.
Je eet dus niet minder, maar wel op beperktere tijdstippen.

Op die manier geef je jouw lichaam enerzijds rust tussen de maaltijden door zodat het zich kan herstellen.
Anderzijds zorg je ervoor dat jouw lichaam naar vetverbranding kan gaan door het niet constant energie bij te geven.

Iedere keer je iets eet, moet jouw spijsvertering werken en ontstaan er in principe kleine ontstekingen in jouw lichaam (de CRP-waarde op jouw bloeduitslag). Dit vraagt energie van jouw lichaam waardoor alle energie naar jouw spijsvertering en het aanpakken van die ontstekingen gaat.
Resultaat? Energiedipjes.
Hoe vaker je eet – om energie te krijgen – hoe minder energiek je je voelt.
Dat had je niet zien aankomen hè?

De oplossing is dus om de maaltijdmomenten te beperken tot 3 keer per dag én deze maaltijden zo samen te stellen dat je voldoende eiwitten én gezonde vetten binnenkrijgt.
Samen zorgen deze nutriënten voor een lang verzadigd gevoel waardoor je verder kan tot jouw volgend maaltijdmoment en niet uitgehongerd thuiskomt van jouw werk en de kasten plundert.

Test het zelf uit

Vervang jouw 3 sneetjes brood met ham eens door 1 snede brood met ham, een grote tas soep, 1/2 avocado en 1 hardgekookt ei.
Sluit de maaltijd af met een stuk fruit in plaats van dit om 16u te eten.

Geen honger 2u na de maaltijd, meer energie en een minder opgeblazen gevoel? Check!

Ga je daarnaast ook nog aan de slag met deze 7 tips voor gewichtsverlies op lange termijn, dan kan het nieuwe jaar al niet meer stuk!

Ingrediënten shakshuka voor 2 personen

Strak Plan eetpauzes voor vetverbranding

  • 4 eieren
  • 400g tomaten in blik
  • 100g hummus
  • 1 groene paprika
  • 200g spinazie
  • 1 grote ui
  • verse basilicum
  • 1 à 2 el komijnzaad
  • 1 kl gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • 2 el olijfolie
  • Optioneel: naanbrood, stokbrood


Bereidingswijze

Fruit de fijngesneden ui aan in 2 el olijfolie. Snij de paprika in blokjes en bak gedurende 5 minuten mee, voeg vervolgens de spinazie toe die je in kleinere stukjes hebt gescheurd.Kruid af met peper, zout, gerookt paprikapoeder en het gemalen komijnzaad.
Maak kuiltjes in het paprika/tomatenmengsel en breek de eieren één voor één in de kuiltjes.
Kruid met peper en zout en zet een deksel op de pan.
Laat 10 min op een zacht vuurtje staan.

Kijk even of de eitjes mooie spiegeleitjes zijn geworden. Ja? Klaar!

Leg nog enkele blaadjes verse basilicum op de shakshuka en serveer met de hummus waarop je de komijnzaadjes strooit.

» Start vandaag nog met het KICKSTART – pakket of boek jouw GRATIS adviesgesprek in.

» Download jouw GRATIS infobundel voor een optimale vetverbranding via eetpauzes.

💻 Instagram & Facebook

Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe

Jouw levensstijl op een duurzame manier aanpakken?

Je kan al Jouw Strak Plan bekomen voor €49,-!

Vers van de blog

Eet Gewoon

Een eetstoornis. En nu?