Het nieuwe jaar is net ingezet. Het dessert van oudejaarsavond is nog aan het verteren, maar stiekem heb je toch al even gezocht naar jouw nieuw dieet dat je vandaag zal starten?
Het is dan ook die tijd van het jaar dat de reclames je om de oren vliegen.
Een shake hier, een detoxkuur daar, maar welke kies jij nu de komende drie weken?
Ga voor een duurzame oplossing
Ga jij dit jaar voor het zoveelste (crash)dieet of kies je voor een duurzame oplossing?
Diëtisten kennen het fenomeen.
Kort na de feestdagen vallen de aanmeldingen in de praktijk wel nog mee.
Eerst gaan mensen aan de slag met een dieet dat zo makkelijk lijkt dat het maar al te gek zou zijn om het toch eens niet te proberen.
Februari in zicht, daar zijn de aanmeldingen.
Die sapjeskuur was toch niet zo haalbaar – of lekker(?) – en de 4 kg die je kwijt was op dag 19 is er nu + 5 geworden.
We kunnen jou uiteraard niet verbieden het nieuwste hype- dieet te proberen en dag 4 jouw afspraak te maken bij de diëtist.
Wees je er echter wel bewust van dat jouw metabolisme weer serieuze klappen gekregen heeft.
Je lichaam is in opstand gekomen en zal nu ook geen zin meer hebben op een gezonde manier wat gewicht te verliezen.
Een duurzame manier om af te slanken
Want je bent het waard om een gezonde en duurzame oplossing te vinden als je wil werken aan een gezonde(re) levensstijl.
Nieuw jaar en plots denk je dat je het voorbije jaar niet hard genoeg je best hebt gedaan en het dit jaar écht zal lukken om dat dieet langer dan 3 weken vol te houden.

Think again. Zorgden jouw goede voornemens van de voorbije 5 jaar niet enkel tot gewichtstoename, jojo-effect én een nog lagere eigenwaarde? Iedere keer faalde je vol te houden en iedere keer kwam je achteraf meer gewicht bij dan je verloren was.
“Onrealistische voornemens kunnen
triggerend werken voor het ontwikkelen van een eetstoornis .”
De typische goede voornemens en ook de druk dat je deze moet hebben – ‘en wat zijn jouw goede voornemens’ – maken dat jij misschien een slechte relatie met voeding hebt ontwikkeld. Als diëtiste gespecialiseerd in eetstoornissen is het dan ook mijn grootste wens dat mensen stoppen met onrealistische ‘goede’ voornemens te maken.
Ontmantel de onrealistische claims
Want wat te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook.
Voor- en na foto’s tellen niet als bewijs
2 januari versus 22 januari.
Maar hoe zal de foto er uitzien op 22 maart?
Foto’s zijn heel visueel en voor ons mensen dus heel geloofwaardig.
Geloofwaardiger dan de diëtiste die jou uitlegt, zonder foto’s, hoe jij op een duurzame manier wat gewicht kan verliezen.
Meer dan een halve kilo per week afslanken is niet gezond
De buurvrouw verloor onlangs 7 kilo in 1 maand dus jij wil dit ook.
Gezond afslanken kan met een gemiddeld tempo van 500 gram per week.
Dan ben je zeker dat het vooral vetmassa is en geen spieren of water.
Als je 1 kilo lichaamsvet wilt verbranden staat dat gelijk aan circa 7700 kcal.
Iedere dag 500 calorieën minder eten, wil zeggen dat je in theorie 1 kg per 2 weken zal afvallen.
Bij een crashdieet zal je op een regime gezet worden van max 500-600 kcal/dag.
Met de gezonde manier mag je nog steeds 1600 kcal eten en zal je metabolisme ook niet in ‘spaarstand’ gaan.
Je moet hele voedingsgroepen schrappen

Enkel als je bent gediagnosticeerd met bijvoorbeeld glutenintolerantie, lactose-intolerantie of een medische oorzaak waarom je bepaalde zaken niet mag eten, kan het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen gezond zijn.
Anders is het schrappen van volledige voedingsgroepen:
- Niet leuk
- Niet makkelijk
- Niet gezond want ieder voedingsmiddel brengt ook andere vitaminen en mineralen aan.
Het is niet haalbaar in een (sociaal) leven
Denk aan enkel eten tussen bepaalde tijdstippen of voedingsmiddelen eten die enkel verkrijgbaar zijn via Amerikaans websites.
Maar ook bijvoorbeeld niet mee kunnen op teambuilding met hoogteparcours omdat je net die dag aan je 300 kcal/dag- fase zit en de kans dat je flauwvalt groot is?
Ken het verschil tussen een diëtist en een afslankconsulent
Afslankconsulent is een vrij beroep en ben je al na een opleiding van enkele uren in volwassenenonderwijs. Hierdoor zijn afslankconsultenten absoluut niet opgeleid om mensen met gezondheidsproblemen te behandelen.
Dit in tegenstelling tot diëtisten die een opleiding van 3 jaar kregen, inclusief medische vakken.

Een afslankconsulent mag enkele gezonde mensen adviseren, maar hier gebeuren heel vaak wanpraktijken: ‘Wij zien genoeg mensen met zware problemen, omdat ze van een afslankconsulent al jaren een verkeerd proteïnedieet krijgen. Onlangs zag ik een jong meisje met een zwaar zenuwletsel als gevolg van een vitamine B-tekort. Achteraf bleek dat jarenlang een glutenvrij dieet had gevolgd’, aldus Callewaert(*), die vooral de overheid oproept om iets te veranderen aan de praktijken. De overheid erkent die opleidingen voor afslankcoaches, waarmee ze een beroepscategorie creëert die niet zou mogen bestaan. In Antwerpen bijvoorbeeld, kan je zo’n opleiding volgen. Maar het verschil tussen een diëtist en een afslankconsulent is groot: diëtist word je pas na drie jaar studeren. Afslankconsulent ben je al na een opleiding van 12 zaterdagen.’
(*) Tania Callewaert, erkend diëtist in artikel in De Standaard | https://www.standaard.be/cnt/dmf20141002_01299397
Door Leen Seminck- Oprichter en CEO Strak Plan/ Penstripe
Inspired by: https://www.bda.uk.com/news-campaigns/campaigns/campaign-topics/ads-and-fads/new-year-new-you-no-thank-you.html