Rage diëten

Ken jij ze al?
Rage diëten | Strak Plan online diëtisten
Hoe extremer het dieet, hoe beter? Kom te weten hoe jij rage diëten herkent in dit blogbericht.
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 01/02/2023

Hoe extremer het dieet, hoe beter het wel zal zijn.
5 kg kwijt in 3 dagen, geweldig toch? 

Een rage dieet is een dieet dat een tijdlang populair is, vergelijkbaar met rages in de mode.
Ze zijn geen standaard voedingsaanbeveling en beloven snel gewichtsverlies en onzinnige gezondheidsverbeteringen. Hoe herken je ze dan? 

Schrappen van volledige groepen voedingsmiddelen

Vaak denken mensen enkel in termen van ‘dat zijn toch te veel koolhydraten of vetten?’. ‘Als ik geen brood meer eet, voel ik mij minder opgeblazen want dan eet ik geen koolhydraten. Wist je dat er in brood ook nog andere zaken aanwezig zijn dan enkel koolhydraten? B-vitamines bijvoorbeeld! Deze vitamines heb je ook nodig om in goede gezondheid te zijn en blijven. Ook zit er in brood Jodium. Een mineraal dat nodig is voor een goede schildklierwerking. 

Het ketogeen dieet, keto. Hierbij eet je vooral vetrijke voedingsmiddelen. Niet enkel de voedingsmiddelen met goede vetzuursamenstelling, maar ook vooral veel verzadigde vetten. Belangrijkste aandachtspunt; je eet bepaalde voedingsmiddelen niet meer.

Te veel regeltjes

Geen tomaten in combinatie met een graanproduct.
Geen vis in combinatie met quinoa.
Geen melkproduct in combinatie met aardappel.

Het komt er ook op neer dat wanneer er regels zijn, dit vaak al genoeg is als alarmbelletje.

Te veel regels in een dieet, goed of niet?
Te veel regels in een dieet, goed of niet?

Dergelijke diëten zijn vaak gebrekkig wetenschappelijk onderbouwd en gewoon niet praktisch. Veel voedingsmiddelen bevatten een combinatie van koolhydraten, eiwitten en/of vetten. Dit zorgt er dus voor dat jij als stress krijgt als je geen product vindt in de supermarkt.

En stress is ook niet aan te raden in een gezonde levensstijl!

Ze klinken te mooi om waar te zijn

Start vandaag en binnen 3 dagen past die broek terug.

Overal zie je wondermiddeltjes en oplossingen verschijnen die jou er beter, fitter of zelfs jonger zullen laten uitzien. Toch raad ik je aan om jou te laten adviseren door dokters en diëtisten die jou een persoonlijke aanpak kunnen geven. Niets werkt voor iedereen hetzelfde. 

Sapjeskuren zijn een mooi voorbeeld. Je zal inderdaad wel veel gewicht kwijt raken op korte termijn. Je eet namelijk geen vaste voeding. De kans bestaat ook dat je spiermassa afbreekt, maar je zal vooral vocht kwijt zijn. Dit geeft een vertekend beeld en eens je terug gewoon begint te eten zal je verloren gewicht (lees: vocht) er terug bij komen.

Te mooi om waar te zijn?
Te mooi om waar te zijn?

Er zijn nog heel veel populaire diëten die jou misschien wel aanspreken, maar weet ook dat niet alle diëten gemaakt zijn om af te slanken. Intermittent fasting ofwel ‘periodiek vasten’ kan wel degelijk gezondheidsvoordelen geven, maar niet perse met als doel afslanking. Dit geldt ook voor een koolhydraatarm dieet bijvoorbeeld. Een proteïnedieet kan bijvoorbeeld in bepaalde situaties aan te raden zijn, mits voldoende begeleiding.

Bij Strak Plan helpen we jou graag om op een duurzame manier een gezonde(re) levensstijl te ontwikkelen. Boek jouw GRATIS kennismaking in via www.strak-plan.be

Door Leen Seminck- Oprichter en CEO Strak Plan/ Penstripe

Jouw levensstijl op een duurzame manier aanpakken?

Je kan al Jouw Strak Plan bekomen voor €49,-!

Vers van de blog

Strak Plan online diëtisten

Nieuwsbrief

Ik schrijf me in en ontvang wekelijks: