9 op 10 Belgen heeft een vitamine D- tekort

Hoe komt dit en wat doe je eraan?
9 op 10 Belgen heeft een vitamine D- tekort
9 op 10 Belgen heeft een vitamine D- tekort. Hoe komt dit en wat doe je eraan?
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 23/05/2023

9 op 10 Belgen heeft een vitamine D- tekort.
Verontrustend.
Ik schrijf hier dan ook graag een blogbericht over en help jou een tekort te voorkomen.


Wat is vitamine D en in welke voeding vind je dit terug? Hoe komt het dat er zo vaak een tekort aan is? En wat zijn nu de symptomen en gevaren van een tekort?

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt dan wel een vitamine genoemd, maar eigenlijk is dit geen vitamine.
Het is een voorloper van een hormoon, cholecalciferol ofwel vitamine D3, en wordt door jouw lichaam zelf aangemaakt. Jouw huid maakt vitamine D3 aan onder invloed van UV-licht dat uitgestraald wordt door de zon.

Vitamine D2 en D3 

Er zijn 2 soorten vitamine D. Vitamine D2 komt voornamelijk voor in paddenstoelen en schimmels en is dus de plantaardige vorm van vitamine D. 

Vitamine D3 vind je dan weer in de vetrijke, dierlijke voedingsmiddelen en is dus de dierlijke vorm. Ben je op zoek naar een goed opneembare vorm van vitamine D, ga dan voor vitamine D3, ook wel cholecalciferol genoemd.
Want dit is de vorm van vitamine D die we aanmaken bij het blootstellen van onze huid aan de zon. 

Vitamine D voor stevige botten, gezonde tanden en een sterk immuunsysteem

Vitamine D is onlosmakelijk verbonden met jouw botstevigheid, maar ook met de gezondheid van jouw tanden. Deze vitamine zorgt ervoor dat je lichaam Calcium uit jouw voeding opneemt.

Daarnaast heeft deze vitamine een positief effect op jouw immuunsysteem.
Het zet aan tot het produceren van AMP’s – antimicrobiële peptides, afweerstoffen tegen bacteriën en virussen die willen binnendringen. 

Verder zorgt vitamine D voor de aanmaak van  anti-inflammatoire cytokines én langs de andere kant voor een verlaagde productie van inflammatoire cytokines.
Met als mooi gevolg een verlaagd risico op ontstekingen.

Waarin zit vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en komt dus voor in vetrijke voedingsmiddelen. 

Denk hierbij aan vette vis zoals zalm, haring en makreel, maar ook aan eieren.
Melk- en melkproducten bevatten helaas geen vitamine D en daarom wordt er aan bak- en braadproducten vitamine D toegevoegd. Ongeveer ⅓ van jouw Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Vitamine D haal je uit je voeding. De andere ⅔ maakt je lichaam zelf aan door UV-licht via de huid. 

Symptomen van een vitamine D- tekort

9 op 10 Belgen vit D tekort 1 -

Eén van de meest voorkomende symptomen van een vitamine D- tekort zijn botonkalking (osteoporose), een zwakker immuunsysteem en zwakkere spieren.
Naast osteoporose heb je ook osteomalacie, botverweking. 

Osteomalacie resulteert in een slechte botdichtheid, maar ook spierzwakte. Dit brengt met zich mee dat bij een vitamine D tekort de kans op botbreuken, infecties en vallen hoger is.

Er zijn overtuigende aanwijzingen dat 10 tot 20 microgram extra vitamine D per dag het risico een bot te breken kan verminderen. Aannemelijk is verder dat een dergelijke dosis vitamine D het risico op vallen kan verminderen bij bijvoorbeeld kwetsbare ouderen (bron: Gezondheidsraad 2012).

Wat is de oorzaak van vitamine D- tekort? 

Kom je te weinig in contact met zonlicht en eet je onvoldoende voedingsmiddelen met vitamine D, dan is de kans op een vitamine D- tekort groot. 

Ook sommige bevolkingsgroepen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen.
Jonge kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een donkere huid bijvoorbeeld.
Suppletie is bij deze groepen sterk aan te raden. 

Bij jonge kinderen zal voldoende vitamine D het risico op rachitis verminderen, ofwel ‘de Engelse ziekte’. Dit is een aandoening van het skelet waarbij de botten van kinderen niet goed ontwikkelen. 

Voor ouderen zal het risico op vallen en botbreuken kleiner worden. 

Voor zwangere vrouwen zorgt voldoende vitamine D voor een kleinere kans op  zwangerschapsdiabetes en een kind met een te laag geboortegewicht

Mensen met een getinte of donkere huid maken minder vitamine D aan in de zon. Deze hebben meer melanine in de huid en melanine functioneert als natuurlijke bescherming tegen zonnebrand, maar beperkt dus ook de snelheid waarmee vitamine D wordt aangemaakt.

Lees ook zeker even de blog over vitamine D en sporters en kom te weten waarom vitamine D een goede aanvulling kan zijn voor sporters, maar ook waarom bepaalde sporters een verhoogde kans op een vitamine D- tekort hebben.

Jouw gezondheid is geen futiliteit

Voed je lichaam dus optimaal en voorkom tekorten.
Als diëtiste worden we dagelijks overspoeld met promoties voor shakes, supplementen of maaltijdvervangers. Strak Plan staat voor plezant, makkelijk, duurzaam en gezond.
Veel van deze producten passen hier dan ook niet in. Echter zijn voedingssupplementen een uitzondering. Als ze goed ingezet worden. 

Zo raden wij bijvoorbeeld de supplementen van Benfida aan en in dit geval kan een vitamine D supplement van Benfida bekeken worden.
Een supplement in vloeibare vorm voor een goede opneembaarheid én in de D3- vorm.
Met maar liefst 3000 IE – 75 mcg dek je makkelijk met 1 druppel per dag jouw
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan zeker contact op via info@strak-plan.be

» Boek jouw GRATIS kennismakingsgesprek in bij Strak Plan | online diëtisten. Want jouw eerste stap naar een gezonde levensstijl hoeft niet moeilijk te zijn!

👀 Krijg nog meer info & tips en schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

💻 Social media
Instagram & Facebook

Door Leen Seminck Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe_

Jouw levensstijl op een duurzame manier aanpakken?

Je kan al Jouw Strak Plan bekomen voor €49,-!

Vers van de blog

Strak Plan online diëtisten

Nieuwsbrief

Ik schrijf me in en ontvang wekelijks:

Newsletter signup

Even geduld...

Bedankt voor je aanmelding!