2020 - het jaar waarin ik online diëtiste werd

door
Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op
1/26/2021
2020 - het jaar waarin ik online diëtiste werd

Dacht je al ‘lap, 2020 -... weer zo een artikel over corona’? Daar wil ik het hier nu eens even niet over hebben! 

2020 - het jaar dat ik online diëtiste werd 

2020 startte voor mij met veel onzekerheden. Ging ik mij volledig focussen op mijn praktijk en in hoofdberoep gaan of ging ik er een meerjarenplan van maken en hopen dat ik binnen de 3 à 5 jaar een bloeiende fulltime praktijk had? Maart 2020 legde mij wel even het zwijgen op! Als ik zou ontkennen dat ik net geen angstaanval kreeg bij het horen van het nieuws over de lockdown, zou ik liegen. Hier zat ik dan, gedreven as hell, maar een minuscuul virus ging mij even het zwijgen opleggen?! 

De week die volgde werd ingevuld met patiënten bellen en zeggen dat ik hen op de wachtlijst ging zetten om op te bellen van zodra het virus weg was. HA-HA-HA… Ja hoor, toen dacht ik (en jij misschien ook) dat alles binnen x aantal weken wel terug normaal ging zijn? 

April 2020

Leen had het licht gezien en ging gewoon al haar kennis bundelen in een eBook ‘Word je eigen diëtist’. Dagenlang zat ik te tokkelen op mijn laptop en eind mei was ik eindelijk tevreden over mijn werk. Tussendoor even een businesscoach-traject volgen waar ik oa leerde een webshop op te zetten, et voila! Module 1, en al snel module 2, van het eBook ‘Word je eigen diëtist’ stonden online. De microbe (de gezonde!) te pakken gekregen en al snel volgde het Strak Kookboek. Ook hier toch wel enkele weken aan gewerkt want een kookboek, hoe maak je dat? Inderdaad, door te koken, foto’s te nemen en 30 min later dat gerecht koud op te eten. 

Mei 2020

Het zag er niet direct naar uit dat corona ons ging verlaten. Doordat mijn mindset wel zeer goed zat ondertussen, durfde ik het aan om naar mijn huidige patiënten te mailen met de melding "hier is jouw link voor onze consultatie. Deze gaat door via videocall". Laat ons zeggen dat 80% van mijn patiënten hier akkoord mee gingen en zo ging de bal terug aan het rollen. ‘Leuk’ weetje: mijn diëtistenwerk was toen nog in bijberoep dus subsidies of tegemoetkomingen door inkomstenverlies waren niet voor mij weggelegd. 

Juni 2020 - heden

Toen de online bal dus goed aan het rollen was, merkte ik ook dat ik meer en meer patiënten kreeg die iets verder van de praktijk woonden. Merchtem, Boom, Lier, Wetteren,... noem maar op!

Dit vind ik ook heel belangrijk trouwens: vind een diëtiste waar je een band mee hebt, niet een diëtiste waar je bij gaat omdat die toevallig dicht bij jou in de buurt woont.

Mensen vonden mij waarschijnlijk doordat ik al mijn pijlen ook op social media had gezet en hier een volledige social media planning  voor had opgemaakt. Iedere dinsdag een weetje, op woensdag een review, weekends waren voor leuke acties op de webshop,... De online consultaties waren ook van dezelfde kwaliteit als live in de praktijk. Meer zelfs! Doordat de mensen niet direct bij het ‘binnenkomen’ van de consultatie een weegschaal zagen staan, leek het wel alsof het hen lukte om zich meer te focussen op het proces, de veranderingen die ze in hun levensstijl hadden gebracht, dan enkel te focussen op dat getal op de weegschaal! En laat dat nu exact zijn waar ik naar streef! 

December 2020

Ik kon eigenlijk wel met een positieve mindset terugkijken op het voorbije jaar en dit resulteerde in nog meer ideetjes en oplossingen zoeken voor de pijntjes waar mijn patiënten mee zaten. Tips om structuur in hun dag te brengen nu ze aan thuiswerk deden onder andere, maar vooral: het gemis om eens op restaurant te gaan en de angst dat take-away altijd ongezond is!

Hiervoor ontwikkelde ik het Strak Plan- label! Wat begon als een leuk ideetje veranderde al snel in iets dat net ietsje groter werd dan gepland. Dit een halt toeroepen? Doe ik niet! Ik zet nu alles in om het Strak Plan- label in heel Vlaanderen te krijgen!

Of je mij nu gek mag verklaren? Zeker! Maar denk maar niet dat ik hierdoor zal stoppen ;) Primeur: volgende zaak waar het label een mooi plekje op de deur zal krijgen is in Antwerpen. 

Benieuwd naar wat ik nog allemaal in petto heb? Volg me dan zeker op Instagram: @dietiste_strakplan en/of facebook: Strak-Plan

Leen Seminck- 26 januari 2021