Rybelsus versus Ozempic: wondermiddel voor afslanking?

Rybelsus versus Ozempic
Rybelsus versus Ozempic: wondermiddel voor afslanking?
door Leen Seminck
Laatst bijgewerkt op 12/06/2024

In deze blog verkennen we de wereld van semaglutide, de werkzame stof in Rybelsus en Ozempic.
Hoe werkt semaglutide en waarom zijn deze medicijnen geen gezonde oplossing voor gewichtsverlies?

Semaglutide als werkzame stof

Zowel Rybelsus als Ozempic bevatten semaglutide, een GLP-1 receptoragonist.
Dit betekent dat het middel de werking van het darmhormoon GLP-1 nabootst.
Dit hormoon speelt een cruciale rol in de regulering van de bloedsuikerspiegel en de eetlust.

Semaglutide stimuleert de alvleesklier om meer insuline af te geven in reactie op voedsel, waardoor de bloedsuikerspiegel beter gereguleerd wordt.
Daarnaast zorgt het ervoor dat je sneller en langer verzadigd bent, wat de eetlust remt en ervoor zorgt dat meer en meer mensen dit als dé oplossing zien om af te slanken.

Rybelsus: de pilvorm

Rybelsus biedt een aantrekkelijk alternatief voor mensen die bang zijn voor naalden, aangezien het in pilvorm verkrijgbaar is.
Het medicijn moet dagelijks op een lege maag worden ingenomen, gevolgd door een half uur wachten voordat je iets eet of drinkt.
Dit kan voor sommige gebruikers een uitdaging zijn, maar het biedt een naaldvrije optie voor de behandeling van diabetes type 2.

Afvallen met semaglutide: geen gezonde optie

Er zijn berichten in de pers dat semaglutide helpt bij gewichtsverlies, maar dit is niet de primaire bedoeling van deze medicijnen.
Hoewel sommige gebruikers enkele kilo’s kunnen verliezen, is het belangrijk te benadrukken dat Rybelsus en Ozempic niet bedoeld zijn als afslankmiddelen.
Het gebruik van deze medicijnen zonder medische noodzaak zal zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen, waaronder een verstoord metabolisme, mentale gezondheidsproblemen en het jojo-effect na het stoppen met de medicatie.
Het idee van een “afslankspuitje” is misleidend en gevaarlijk.

Ozempic: de injectie

Rybelsus versus Ozempic: wondermiddel voor afslanking?

Ozempic, de injecteerbare vorm van semaglutide, wordt wekelijks toegediend.
Dit kan voor sommige gebruikers praktischer zijn dan dagelijks een pil slikken, vooral omdat je niet dagelijks aan het medicijn hoeft te denken.
Echter, ook hier geldt dat het middel is ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2 en niet als afslankmiddel.

Bijwerkingen van Semaglutide

Zoals bij alle medicijnen, zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van semaglutide. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, braken en buikpijn.
In hogere doses, zoals gebruikt in sommige onderzoeken, neemt de kans op bijwerkingen toe.
Zo hadden in de OASIS-1 studie, waar een hogere dosis semaglutide werd gebruikt, 80% van de proefpersonen last van maag- en darmklachten.
Het is cruciaal dat gebruikers zich bewust zijn van deze bijwerkingen en de noodzaak van medisch toezicht bij het gebruik van deze medicijnen. Wanneer jouw darmen in slechte gezondheid zijn, vergroot de kans op vitaminetekorten door een slechte opname in de darm.

Duurzaam gewichtsverlies: gedragsverandering boven medicatie

Hoewel semaglutide-gebaseerde medicijnen zoals Rybelsus en Ozempic enige gewichtsverlies kunnen bevorderen, zijn ze geen duurzame oplossing voor gewichtsverlies.

Zonder gedragsverandering en kennis over een gezond voedingspatroon, zullen er geen resultaten op lange termijn zijn.

Na het stoppen met de medicatie keren de verloren kilo’s vaak snel terug, met wat extra gewicht als “cadeautje”. Het gekende jojo- effect.

Duurzaam gewichtsverlies is enkel mogelijk wanneer er ook gewerkt wordt rond gedragsverandering, bewustzijn van gezonde voeding en educatie over gezonde levensstijlkeuzes.
Kleine aanpassingen in je dagelijkse voedings- en bewegingspatroon kunnen al leiden tot mooie resultaten die op lange termijn zichtbaar blijven.
Dit is een gezondere en meer effectieve manier om gewicht te verliezen zonder afhankelijk te zijn van medicijnen zoals Rybelsus en Ozempic.

Mijn expertise in eetstoornissen

Waarom dit alles mij enorm nauw aan het hart ligt?
Dagelijks zie ik, Leen, in de praktijk mensen die te maken hebben met emotie-eten, eetbuien, anorexia nervosa, boulimia nervosa, …

Als ik een rode draad moet trekken bij personen met eetbuien, dan valt op dat veel van hen gemiddeld al negen diëten hebben geprobeerd. Desondanks blijven ze ontevreden over zichzelf en hebben ze nooit geleerd om zichzelf met meer zelfliefde en respect te behandelen.

Het doet me pijn en ik ben dan ook steeds enorm blij als ik hen in mijn mailbox zie verschijnen met de vraag of ik hen op een duurzame manier kan begeleiden en helpen. Ook veel personen die te maken hebben met emotie-eten vertonen vaak deze kenmerken en ook dit doet opnieuw pijn.

Het Silver traject bij Strak Plan

In dit (afslank)traject hebben we in totaal 10 sessies om jouw voeding-, en levensstijlgewoontes onder de loep te nemen en dieper in te gaan op de mindset. 
Naast het coachen en ondersteunen om de voedings- en levensstijladviezen toe te passen en hier nieuwe gewoontes van te maken, gaan we in dit Silver traject samen met jou op zoek naar onder andere jouw waarden, pakken we jouw saboterende innerlijke criticus aan en leren we hoe zelfzorg en mildheid ook bij afslanking een goed idee zijn!

We werken dus nog dieper in op gedragsverandering en gebruiken hiervoor de beginselen van ACT (Acceptance And Commitment- therapy).
Laat ons zeggen dat we in dit traject 40% focus op voeding leggen, 60% focus op al het omliggende.
Want uiteindelijk is voeding ‘het symptoom’ of ‘de uiting’ van hoe we denken en/of hoe we ons voelen.

Dit traject is het populairst in de praktijk en geeft jou de kans om 6 tot 9 maand onder de Strak Plan- vleugels te blijven.
Opnieuw een persoonlijke begeleiding met 10 online consultaties.
Je ontvangt ook het Strak Kookboek 2 (ebook), zodat gezond eten een plezier wordt.

Boek gerust jouw intakegesprek ‘Emotie eten’ (start Silver-traject).
Ook een GRATIS ADVIESGESPREK kan steeds eens eerste stap zijn.

Volg ons op Instagram & Facebook

Dagelijkse inspiratie, tips en recepten | Instagram & Facebook.

Door Leen Seminck | Oprichter en CEO Strak Plan & Penstripe

Jouw levensstijl op een duurzame manier aanpakken?

Je kan al Jouw Strak Plan bekomen voor €49,-!

Vers van de blog

Gratis ebook

Naar een ontstekingsvrij lichaam